ßßß Cookit - przepis na Sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie.

Sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie.

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 6 marca 2014, autor: Marta
Dzisiaj podaję przepis na pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik
mój ulubiony. Przygotowuję go na święta, urodziny i bez okazji.
Spód:
180 g drobno pokruszonych herbatników (najlepiej kakaowych bądź w czekoladzie)
50 g rozpuszczonego masła
50 g drobno posiekanych orzechów laskowych
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wcisnąć w dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa serowa:
500 g twarogu śmietankowego (ja używam EMILKI 0%)
250 g serka mascarpone
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki płynnego miodu (można użyć twardego miodu tylko trzeba go rozpuścić i trochę przestudzić)
1 szklanka śmietany 18%
1 czubata łyżka mąki pszennej
aromat rumowy (dobry jest też migdałowy)
100 g wiórków kokosowych (można je pominąć)
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Wszystkie składniki (oprócz wiórków) zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Wylać masę na spód i piec około 70-80 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Przed podaniem można oprószyć kakao.
Sprawdź te przepisy :
Czekoladowy deser z mascarpone a’la Tiramisu.
Babeczki z nutellą
Holenderskie pierniczki Kruidnoten.
Naleśniki Tiramisu
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/03/06/sernik-na-ciasteczkowo-orzechowym-spodzie