ßßß
Spód:180 g drobno pokruszonych herbatników (najlepiej kakaowych bądź w czekoladzie)50 g rozpuszczonego masła50 g drobno posiekanych orzechów laskowych2 łyżeczki przyprawy do piernika2 łyżeczki kakaoWszystkie składniki dobrze wymieszać i wcisnąć w dno tortownicy o średnicy 24 cm.Masa serowa:500 g twarogu śmietankowego (ja używam EMILKI 0%)250 g serka mascarpone4 jajka0,5 szklanki cukru0,5 szklanki płynnego miodu (można użyć twardego miodu tylko trzeba go rozpuścić i trochę przestudzić)1 szklanka śmietany 18%1 czubata łyżka mąki pszennejaromat rumowy (dobry jest też migdałowy)100 g wiórków kokosowych (można je pominąć)Nastawić piekarnik na 180 stopni.Wszystkie składniki (oprócz wiórków) zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Wylać masę na spód i piec około 70-80 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.Przed podaniem można oprószyć kakao.
Sprawdź te przepisy :Czekoladowy deser z mascarpone a’la Tiramisu.Babeczki z nutelląHolenderskie pierniczki Kruidnoten.Naleśniki Tiramisu