Wykonanie
Opublikowano 6 marca 2014, autor:
MartaDzisiaj podaję przepis na pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernikmój ulubiony. Przygotowuję go na święta, urodziny i bez okazji.
Spód:180 g drobno pokruszonych
herbatników (najlepiej
kakaowych bądź w
czekoladzie)50 g rozpuszczonego
masła50 g drobno posiekanych
orzechów laskowych2 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
kakaoWszystkie składniki dobrze wymieszać i wcisnąć w dno tortownicy o średnicy 24 cm.Masa serowa:500 g
twarogu śmietankowego (ja używam EMILKI 0%)250 g
serka mascarpone4
jajka0,5 szklanki
cukru0,5 szklanki płynnego
miodu (można użyć twardego
miodu tylko trzeba go rozpuścić i trochę przestudzić)1 szklanka
śmietany 18%1 czubata łyżka
mąki pszennejaromat rumowy (dobry jest też
migdałowy)100 g
wiórków kokosowych (można je pominąć)Nastawić piekarnik na 180 stopni.Wszystkie składniki (oprócz wiórków) zmiksować na gładką masę. Dodać
wiórki kokosowe i wymieszać. Wylać masę na spód i piec około 70-80 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.Przed podaniem można oprószyć
kakao.
Sprawdź te przepisy :
Czekoladowy deser z
mascarpone a’la Tiramisu.Babeczki z nutelląHolenderskie pierniczki Kruidnoten.Naleśniki Tiramisu