Wykonanie
Ryba pieczona z
ziemniakami i
cebuląBy MagicPot, 2 sierpnia 2015Lubię
ryby, a mój starszy syn je wręcz uwielbia. Dla niego
ryba mogłaby być podawana codziennie na obiad. Zazwyczaj ograniczałam się do zwykłego upieczenia
ryby w panierce na patelni, lecz ostatnim razem postanowiłam podać tradycyjną
rybkę w troszkę inny sposób. Poszukałam w książkach mamy i znalazłam przepis na
rybę pieczoną z
ziemniakami,
cebulą i
masłem.
Ryba była bardzo soczysta i bardzo bardzo smaczna.Składniki na:
Ryba pieczona z
ziemniakami i
cebuląokoło 800g
ryby mrożonej lub świeżej8 – 10 średniej wielkości
ziemniakówjedna
cebuladwie łyżki
oleju20g
masłazielona
natka pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyopcjonalnie: jedna
cytrynaPrzygotowanie:
Ryba pieczona z
ziemniakami i
cebuląGdy będziecie przygotowywać obiad z
ryby mrożonej, należy ją wpierw rozmrozić i delikatnie uciskając odsączyć ją z
wody.Przygotowania do tego dania należy niestety rozpocząć na minimum 3 godziny przed pieczeniem:
rybę lekko solimy i
pieprzmy i odstawiamy do lodówki. Można także delikatnie ją skropić
sokiem ze świeżo wyciśniętej
cytryny.W związku iż
rybę będziemy smażyć w piekarniku proponuję wybrać największe tj. najszersze naczynie żaroodporne jakim dysponujecie – ja
rybę zapiekałam w naczyniu o wymiarach: 20cm szerokości na 27 cm długości.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 180 stopni.Następnie
ziemniaki umyłam i obrałam. Obrane
ziemniaki pokroiłam wpierw na pół a następnie w plasterki o szerokości około 1cm.
Ziemniaki można pokroić w miarę równą kostkę ale płaską.
Cebulę obrałam z zewnętrznych suchych łusek i posiekałam w drobną kostkę.Do wybranego naczynia nalałam odrobinę
oleju o równomiernie rozprowadziłam po całym dnie naczynia. Następnie ułożyłam
rybę na dnie naczynia żaroodpornego a dookoła niej ułożyłam pokrojone
ziemniaki i posypałam posiekaną
cebulką. Całość polałam delikatnie
olejem – jeżeli dysponujecie pędzelkiem to możecie posmarować
rybę i
ziemniaki.Gdy piekarnik był już nagrzany wstawiłam
rybę bez przykrycia i zapiekałam około 40 minut – wyznacznikiem były miękkie
ziemniaki.Podczas pieczenia kilka
razy smarowałam
rybę i
ziemniaki olejem by nie wyschły.Tuż przed podaniem
rybę na
stole posmarowałam ją
masłem i można obsypać
zieleninką typu
natka pietruszki.Smacznego!Proponuję inne przepisy na dania obiadowe: