Wykonanie
Dziś Światowy Dzień
Makaronu!Jako szanująca się M akaroniara z radością witam dzisiejszy dzień. Od wczoraj zastanawiam się czym uczcić to wyjątkow e święto.

Nie rozczaruję Was chyba faktem, że na obiad zaserwuję spaghetti:) Nie spo dziewajcie się jednak dzisiaj
sosu pomidorowego. Jak celebrować, to na całego!

Potrzebne Wam będą:porcja dla 4 osób400 g spaghetti300 g filetu z
łososia1 pęczek
koperku1 duży
brokuł4
żółtka120 g oraz 1 ły ż ka
masłaskórka starta z jednej
cytryny4 łyżki bia ł ego wytrawnego lub
półwytrawnego wina1 łyżka
soku z cytryny2 ły ż eczk i
cukrusólpieprzUgotuj spaghetti al dente wg wskazań na opakowaniu (pierwsza wartość w podanych widełkach czasowych), pamiętając, że
makaron lubi dużą ilość lekko osolonej
wody.Pokrój
łososia w niewielkie kostki. Dopraw delikatnie sol ą oraz
pieprzem. P odsmaż na łyżce ma sła .Ugotuj różyczki
brokuła w lekko osolonej i osłodzonej wodzie (ok. 1 łyżeczka soli/cukru na 2 l
wody).Posiekaj umyty
koperek.Do garnka wrzucamy
żółtka, skórkę oraz
sok z cytryny,
wino,
sól,
cukier i
pieprz. Mieszamy trzepaczką. Wstawiamy garnek na "mały ogień" i ubijamy na gęsty krem. Dodajemy stopniowo drobno pokrojone zimne
masło, ciągle mieszając.Do sosu dodajemy
koperek oraz doprawiamy do smaku.W du ż ym garnku mieszamy
makaron z sosem. Dodajemy
łososia.Wyk ładamy
makaron oraz
brokuły na talerz. Smacznego!

Całkiem niedawno zostałam zaproszona do wsparcia kampanii edukacyjnej realizowanej przez Polską Izbę
Makaronu poświęconej makaronowi właśnie. Zgodziłam się bez w ahania.Wydawać by się mogło, że
makaron, jako j eden z bardziej popularnych składników w rodzimej kuchni, nie kryje przed nami już żadnych tajemnic. A jednak okazuje się, że w przestrzeni krąży całkiem sporo
mitów związanych z tym produktem. Raz, że niby kaloryczny i tuczący. Innym razem, że niezdrowy.Na szczęście, prawda o
makaronie jest zupełnie inna. Do jej szerzenia i propagowania został powołany sympatyczny Pan Edek
Makaron (sympatyczny mieszkaniec kuchni), który dzień i noc
mierzy się z plotkami na swój temat.

Okazuje się, że
makaron:1. jest najlepszym źródłem energii, ze względu na dużą zawartość węglowodanów z oraz niski indeks glikemiczny, który powoduje powolne uwalnianie się
cukrów i sprawia, że mamy więcej energii przez dłuższy czas.2. jest łatwostrawny, ze względu na niewielką zawartość błonnik a. J est zatem niezastąpionym sprzymierzeńcem sportowców oraz osób aktywnych fizycznie.3. sprawdza się jako s kładnik diet, również dla osób cierpiących na hipercholesterolemię (wysoki cholesterol) lub nadciśnienie . T o ze względu na to, że
makaron bezjajeczny wcale nie zawiera cholesterolu, a także ma śladowe ilości
sodu.4. jest wesołym i urozmaiconym produktem dla dzieci i niejadków, ponieważ jest dostępny w różnych wzorach i kolorach.5. zawiera hormon szczęścia . Jedząc
makaron poprawiamy sobie samopoczucie :)Czy ktoś poddaje jeszcze wątpliwości fakt, że
Makaron R ządzi Z
drowo ?Wszystkich głodnych
wiedzy oraz ciekaw y ch materiałów edukacyjnych zapraszam na stronę Pana Edka .Wersja oryginalna przepisu na spaghetti pochodzi z Mr. & Mrs. Sandmann .