ßßß Cookit - przepis na World Pasta Day - spaghetti z łososiem w sosie cytrynowym

World Pasta Day - spaghetti z łososiem w sosie cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Dziś Światowy Dzień Makaronu!
Jako szanująca się M akaroniara z radością witam dzisiejszy dzień. Od wczoraj zastanawiam się czym uczcić to wyjątkow e święto.
Nie rozczaruję Was chyba faktem, że na obiad zaserwuję spaghetti:) Nie spo dziewajcie się jednak dzisiaj sosu pomidorowego. Jak celebrować, to na całego!
Potrzebne Wam będą:
porcja dla 4 osób
400 g spaghetti
300 g filetu z łososia
1 pęczek koperku
1 duży brokuł
4 żółtka
120 g oraz 1 ły ż ka masła
skórka starta z jednej cytryny
4 łyżki bia ł ego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 łyżka soku z cytryny
2 ły ż eczk i cukru
sól
pieprz
Ugotuj spaghetti al dente wg wskazań na opakowaniu (pierwsza wartość w podanych widełkach czasowych), pamiętając, że makaron lubi dużą ilość lekko osolonej wody.
Pokrój łososia w niewielkie kostki. Dopraw delikatnie sol ą oraz pieprzem. P odsmaż na łyżce ma sła .
Ugotuj różyczki brokuła w lekko osolonej i osłodzonej wodzie (ok. 1 łyżeczka soli/cukru na 2 l wody).
Posiekaj umyty koperek.
Do garnka wrzucamy żółtka, skórkę oraz sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Mieszamy trzepaczką. Wstawiamy garnek na "mały ogień" i ubijamy na gęsty krem. Dodajemy stopniowo drobno pokrojone zimne masło, ciągle mieszając.
Do sosu dodajemy koperek oraz doprawiamy do smaku.
W du ż ym garnku mieszamy makaron z sosem. Dodajemy łososia.
Wyk ładamy makaron oraz brokuły na talerz. Smacznego!
Całkiem niedawno zostałam zaproszona do wsparcia kampanii edukacyjnej realizowanej przez Polską Izbę Makaronu poświęconej makaronowi właśnie. Zgodziłam się bez w ahania.
Wydawać by się mogło, że makaron, jako j eden z bardziej popularnych składników w rodzimej kuchni, nie kryje przed nami już żadnych tajemnic. A jednak okazuje się, że w przestrzeni krąży całkiem sporo mitów związanych z tym produktem. Raz, że niby kaloryczny i tuczący. Innym razem, że niezdrowy.
Na szczęście, prawda o makaronie jest zupełnie inna. Do jej szerzenia i propagowania został powołany sympatyczny Pan Edek Makaron (sympatyczny mieszkaniec kuchni), który dzień i noc mierzy się z plotkami na swój temat.
Okazuje się, że makaron:
1. jest najlepszym źródłem energii, ze względu na dużą zawartość węglowodanów z oraz niski indeks glikemiczny, który powoduje powolne uwalnianie się cukrów i sprawia, że mamy więcej energii przez dłuższy czas.
2. jest łatwostrawny, ze względu na niewielką zawartość błonnik a. J est zatem niezastąpionym sprzymierzeńcem sportowców oraz osób aktywnych fizycznie.
3. sprawdza się jako s kładnik diet, również dla osób cierpiących na hipercholesterolemię (wysoki cholesterol) lub nadciśnienie . T o ze względu na to, że makaron bezjajeczny wcale nie zawiera cholesterolu, a także ma śladowe ilości sodu.
4. jest wesołym i urozmaiconym produktem dla dzieci i niejadków, ponieważ jest dostępny w różnych wzorach i kolorach.
5. zawiera hormon szczęścia . Jedząc makaron poprawiamy sobie samopoczucie :)
Czy ktoś poddaje jeszcze wątpliwości fakt, że Makaron R ządzi Z drowo ?
Wszystkich głodnych wiedzy oraz ciekaw y ch materiałów edukacyjnych zapraszam na stronę Pana Edka .
Wersja oryginalna przepisu na spaghetti pochodzi z Mr. & Mrs. Sandmann .
Źródło:http://rybkazwanamarta.blogspot.com/2012/10/world-pasta-day-spaghetti-z-ososiem-w.html