Wykonanie
Wygląda na to, że
banany w tym tygodniu rozgościły się w mojej kuchni na dobreDzisiejsza propozycja jest doskonałym deserem samym w sobie,ale jest również wspaniałym dodatkiem do
lodów.
Banany obtoczone w cieście można łączyć z przeróżnymi dodatkami,takimi jak
sezam, czy
wiórki kokosowe.Znakomicie smakują w samym cieście, obsypane
cukrem pudrem.PolecamPotrzebujemy:3 średniej wielkości
banany250 ml
mleka120 g
mąki tortowej1
jajkocukier wanilinowywiórki i czarny
sezam do obtoczeniaok. 50 g
cukru pudru do posypania
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Banany obieramy i kroimy na 4 ukośne kawałki.
Mleko ubijamy razem z
jajkiem i
cukrem wanilinowym.Stopniowo dodajemy
mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Kawałki
bananów moczymy w cieście i obtaczamy w
sezamie lub wiórkach
kokosowych.Tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego
oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor.Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar
oleju.Obsypujemy
cukrem pudrem.Najlepiej smakują podawane na gorąco.Smacznego
Brak powiązanych wpisów.