ßßß Cookit - przepis na moje pierwsze drożdżówki…

moje pierwsze drożdżówki…

nazwa

Wykonanie

Tak się jakoś złożyło, że ostatnio piekłam drożdżówkę jako mała dziewczynka, pod czujnym okiem mojej babci. Czyli bardzo dawno temu
Do tej pory z ciastami drożdżowymi nie było mi po drodze.
Pomijając oczywiście pizze i bułeczki, których jestem ogromną entuzjastką
Przepis na drożdżówki dojrzewał w mojej głowie od jakiegoś czasu.
Oto efekty mojego drożdżowego eksperymentu
Potrzebujemy:
2,5 szklanki mąki tortowej
4 łyżki cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka (nie za gorące)
2 jajka
1 żółtko
12 g świeżych drożdży
60 g miękkiego lub roztopionego masła (w przypadku rozpuszczonego, proszę dopilnować, żeby nie było za ciepłe)
Moje drożdżówki są z twarogiem, galaretką wiśniową i kruszonką, więc podaję dodatkowo przepis na masę twarogową i kruszonkę.
Składniki na masę twarogową:
0,5 kostki twarogu 3- krotnie mielonego
0,5 opakowania budyniu śmietankowego
pół łyżeczki cynamonu
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
Składniki na kruszonkę:
200 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
Przygotowanie bazy, czyli ciasta drożdżowego jest rzeczą najważniejszą,
bowiem dodatki dobieramy według uznania.
Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży, części mleka, cukru i odrobiny przygotowanej mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie rosnąć. Pozostałe mleko mieszamy z 1 jajkiem, 1 żółtkiem i pozostałym cukrem.
Dolewamy do mąki, dodajemy roztopione masło i rozczyn.
Wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto znacznie zwiększy swoją objętość, ponownie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy. Po wyrobieniu dzielimy na 6 części.
Z każdej części ciasta rolujemy wałek i zwijamy w coś, co przypomina
swoim wyglądem ślimaka
Łatwiej będzie nam wykonać ślimaki, jeśli przed rolowaniem ciasto podsypiemy mąką. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Twaróg mieszamy z cukrem, jajkiem i na sam koniec dodajemy budyń i cynamon. Nakładamy na drożdżowe ślimaki.
Na twaróg kładziemy po łyżce galaretki owocowej (użyłam domowej z wiśni).
Aby rozkoszy nie było końca, całość przykrywamy zagniecioną z podanych składników kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190*C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
Pamiętamy, aby zachować dosyć duże odstępy między drożdżówkami na blaszce, ponieważ co najmniej 2- krotnie zwiększą swoją objętość.
Smacznego!
Drożdżówki należą do tych ciast raczej pracochłonnych i czasochłonnych, jednak zapewniam, że są tego warte
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/05/01/moje-pierwsze-drozdzowki