ßßß
Tak się jakoś złożyło, że ostatnio piekłam drożdżówkę jako mała dziewczynka, pod czujnym okiem mojej babci. Czyli bardzo dawno temuDo tej pory z ciastami drożdżowymi nie było mi po drodze.Pomijając oczywiście pizze i bułeczki, których jestem ogromną entuzjastkąPrzepis na drożdżówki dojrzewał w mojej głowie od jakiegoś czasu.Oto efekty mojego drożdżowego eksperymentuPotrzebujemy:2,5 szklanki mąki tortowej4 łyżki cukru3/4 szklanki ciepłego mleka (nie za gorące)2 jajka1 żółtko12 g świeżych drożdży60 g miękkiego lub roztopionego masła (w przypadku rozpuszczonego, proszę dopilnować, żeby nie było za ciepłe)Moje drożdżówki są z twarogiem, galaretką wiśniową i kruszonką, więc podaję dodatkowo przepis na masę twarogową i kruszonkę.Składniki na masę twarogową:0,5 kostki twarogu 3- krotnie mielonego0,5 opakowania budyniu śmietankowegopół łyżeczki cynamonu1 żółtko2 łyżki cukru pudruSkładniki na kruszonkę:200 g mąki pszennej120 g miękkiego masła80 g cukru pudruPrzygotowanie bazy, czyli ciasta drożdżowego jest rzeczą najważniejszą,bowiem dodatki dobieramy według uznania.Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży, części mleka, cukru i odrobiny przygotowanej mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie rosnąć. Pozostałe mleko mieszamy z 1 jajkiem, 1 żółtkiem i pozostałym cukrem.Dolewamy do mąki, dodajemy roztopione masło i rozczyn.Wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto znacznie zwiększy swoją objętość, ponownie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy. Po wyrobieniu dzielimy na 6 części.Z każdej części ciasta rolujemy wałek i zwijamy w coś, co przypominaswoim wyglądem ślimakaŁatwiej będzie nam wykonać ślimaki, jeśli przed rolowaniem ciasto podsypiemy mąką. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem.Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Twaróg mieszamy z cukrem, jajkiem i na sam koniec dodajemy budyń i cynamon. Nakładamy na drożdżowe ślimaki.Na twaróg kładziemy po łyżce galaretki owocowej (użyłam domowej z wiśni).Aby rozkoszy nie było końca, całość przykrywamy zagniecioną z podanych składników kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190*C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.Pamiętamy, aby zachować dosyć duże odstępy między drożdżówkami na blaszce, ponieważ co najmniej 2- krotnie zwiększą swoją objętość.Smacznego!Drożdżówki należą do tych ciast raczej pracochłonnych i czasochłonnych, jednak zapewniam, że są tego warte





Brak powiązanych wpisów.