Zanim zabiorę się za pieczenie mazurków, serników i innych wielkanocnych słodkości, postanowiłam wypróbować przepis na muffinki z mojego ulubionego bloga .Zamiast krówek użyłam pokrojonej w drobną kostkę mlecznej czekolady.Dlaczego „zakochane muffinki”? Ostatnio zaopatrzyłam się w najróżniejsze silikonowe formy do pieczenia. Wśród nich są również piękne serduszka do babeczekStąd zrodził się banalnie prosty pomysłPotrzebujemy:3 szklanki mąki2 szklanki cukrukostka masła2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoszklanka mlekaszczypta solitabliczka mlecznej czekoladyPrzygotowanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i wanilię. Mieszamy w osobnym naczyniu wszystkie produkty suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia) i stopniowo wsypujemy na zmianę z mlekiem.Kiedy otrzymamy jednolitą masę, dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką.Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą silikonowych foremek lub papilotek.Pieczemy przez około 25 minut w nagrzanym do temperatury 180*C piekarniku.Po wystudzeniu wyjmujemy z foremek i zdobimy według własnego pomysłu.Tym razem zdobieniem muffinek zajęła się moja córeczkaJest to przepis podstawowy na babeczki i można go łączyć z dowolnymi dodatkami. Muffinki są wilgotne i mają przepyszny, maślano- waniliowy smak.Polecam i życzę smacznegoBrak powiązanych wpisów.