Wykonanie
Słyszelim, że
czekolada w zimowe wieczory humor poprawia. No to upieklim se ciasto
czekoladowe i wypróbowalim. I co? I bujda – bimberek humor poprawia zdecydowanie lepiej. Jak hto nie
wierzy, niech na sobie samym weźmie i wypróbuje.

Składniki:Ciasto:50 g
mąki150 g
cukru3
zółtka6
białek200 ml mocnej
kawy rozpuszczalnej60 g
kakao1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
gorzkiej czekolady dobrej jakości, o wysokiej zawartości
kakao20 ml
whiskysólPolewa:150 g
czekolady mlecznej100 ml
śmietanki 36%2 łyżki
mioduSposób przygotowania:W rondelku zagotowujemy
kawę z cukrem (100 g), dodajemy rozdrobnioną
czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy
whisky i
kakao i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Studzimy. Następnie dodajemy
żółtka, miksujemy, dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia, miksujemy ponownie. W osobnym naczyniu ubijamy sztywną pianę z
białek i
soli, pod koniec ubijania dodajemy pozostały
cukier. Pianę bardzo delikatnie łączymy z
czekoladową masą.Spód tortownicy (u nas średnica 27 cm, ale polecamy mniejszą – ciasto będzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy
masłem. Z zewnątrz tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową. Na spód wylewamy ciasto i wyrównujemy. Tortownicę umieszczamy na dużej blasze do pieczenia z wysokimi brzegami, na blachę wylewamy gorącą
wodę, tak, by sięgała do ok. 2 cm wysokości tortownicy. Wstawiamy o rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy w kąpieli
wodnej przez ok. 35 minut. Ciasto ma być wilgotne, konsystencją przypominające piankę. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie za bardzo się podpiekać, przykrywamy je od góry folią aluminiową. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy i dekorujemy polewą.Przygotowanie polewy:
śmietankę zagotowujemy z
miodem, następnie rozpuszczamy w niej
czekoladę. Studzimy.
