ßßß Cookit - przepis na Ogórki w zalewie musztardowo – miodowej z czarnuszką

Ogórki w zalewie musztardowo – miodowej z czarnuszką

nazwa

Wykonanie

Co by było korolowo i różnorodnie w naszej spiżarni, zrobilim jeszcze jeden wariant ogórców, a co!
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
kilka ząbków czosnku
gorczyca
czarnuszka
Zalewa:
1 ½ szklanki octu 10 %
4 szklanki wody
1 musztarda miodowa Develey
5 łyżek miodu
Z podanych ilości wyjdzie ok. 5 średnich słoików.
Sposób przygotowania:
Składniki na zalewę łączymy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki. Układamy w miarę ciasno w czystych słoikach. Do każdego słoika wkładamy ponadto po połówce ząbku czosnku oraz po pół łyżeczki gorczycy i czarnuszki. Wlewamy gorącą zalewę, w taki sposób, by ogórki były całkowicie zanurzone. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 10 minut. Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2014/08/16/ogorki-w-zalewie-musztardowo-miodowej-z-czarnuszka