ßßß
Składniki:1,5 kg ogórków gruntowychkilka ząbków czosnkugorczycaczarnuszkaZalewa:1 ½ szklanki octu 10 %4 szklanki wody1 musztarda miodowa Develey5 łyżek mioduZ podanych ilości wyjdzie ok. 5 średnich słoików.Sposób przygotowania:Składniki na zalewę łączymy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki. Układamy w miarę ciasno w czystych słoikach. Do każdego słoika wkładamy ponadto po połówce ząbku czosnku oraz po pół łyżeczki gorczycy i czarnuszki. Wlewamy gorącą zalewę, w taki sposób, by ogórki były całkowicie zanurzone. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 10 minut. Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.