Wykonanie

Wróciłam dzisiaj z pobytu w górach stołowych. Wspaniałe miejsce, piękne widoczki i ta przyroda, normalnie zapiera dech. Wypoczęłam dość aktywnie, codzienne piesze wędrówki w góry dały mi wiele radości. Przygotuję dla was osobny wpis, takie migawki z wakacji. Zdecydowanie polecam tak pojechać, w ogóle Dolny Śląsk jest piękny, warto go zwiedzić.Mam dla was dzisiaj gyrosa, danie które zrobiłam już kilka dni temu a dopiero dzisiaj je wstawiam. Pyszne danie, ja bardzo lubię takie jedzonko. Pozdrawiam was serdecznie i życzę miłego weekendu. Ja muszę się zabrać za rozpakowywanie i troszku odpocznę po podróży.Zapraszam :-)Składniki:- 500 g
filetu z kurczaka-
przyprawa do gyrosa- 1 kg
ziemniaków- połowa
kapusty pekińskiej-
marchewka- 1 zielony długi
ogórek-
sól-
olej do frytek- sos kebab-gyros (od Folwark)Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy na małe paseczki, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na 2 godziny.
Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy startą
marchewkę i pokrojonego w kostkę
ogórka zielonego. Mieszamy i odstawiamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy je tak jak na frytki - tym już zajął się mój mąż, robi to jak zawodowiec. Do frytkownicy wlewamy
olej i nagrzewamy, wrzucamy pokrojone
ziemniaki i smażymy, aż zrobią się rumiane. W tym czasie na patelni podsmażamy naszego
kurczaka na łyżce
oleju. Na talerzu układamy
kapustę z warzywami,
mięso i usmażone i odsączone na ręczniku papierowym frytki (frytki lekko solimy). Podajemy z sosem kebab-gyros.

