Wykonanie
Mam dla Was dzisiaj kolejny chlebek. Moja domowa piekarenka zapełniła się już wieloma przepisami na domowe
pieczywo. Zapewniam Was, że co jakiś czas będą pojawiały się
chleby i
bułki. Pieczenie
chleba sprawia mi wiele przyjemności i zapach domowego
chleba sprawia, ze jestem szczęśliwa.Tym razem upiekłam
chleb mieszany, który wyrastał w koszu do pieczenia
chleba a
potem przeniosłam go na blaszkę z papierem do pieczenia. Użyłam oprócz zakwasu także odrobinę
drożdży oraz słód jęczmienny. Słód jęczmienny ma za zadanie pomóc uzyskać podczas pieczenia
chleba pyszny i delikatny miękisz oraz pięknie chrupiącą i wybarwioną skórkę. Jest to produkt całkowicie naturalny. Ten produkt i wiele innych m.in. kosz do wyrastania
chleba, różne rodzaje mąk i ziaren, suszony zakwas dla osób, które nie robią swojego,
suszone drożdże znajdziecie na Naturalnie Zdrowe . A chlebek wyszedł wspaniały.Zapraszam na kromeczkę :-)Składniki:- 200 g
mąki orkiszowej razowej typ 2000- 200 g
mąki owsianej pełnoziarnistej- 250 g
mąki pszennej typ 750- 450 g ciepłej
wody- 2 łyżeczki
soli himalajskiej- 60 g pestek dyni- 1 czubata łyżka słodu jęczmiennego- pół łyżeczki
drożdży piekarskich suchych- 3 łyżki zakwasu + 100 g
mąki orkiszowej razowej typ 2000 + 100 g ciepłej
wodyWykonanie:Wyciągamy zakwas z lodówki i zostawiamy go w ciepłym miejscu na dwie godziny. Następnie go dokarmiamy - dodajemy 100 g
wody letniej i 100 g
mąki orkiszowej, mieszamy drewnianą łyżką i zostawiamy go, aby wyrósł najlepiej przez całą noc, lub na 8 godzin w ciągu dnia, przykrywamy ściereczką.Do miski wsypujemy
mąki,
sól i
wodę, mieszamy, z dokarmionego zakwasu odkładamy 4 łyżki do słoika i chowamy go przykrytego gazą do lodówki, na następny
chleb, resztę zakwasu dodajemy do ciasta, ponownie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Dodajemy
pestki dyni, słód i
drożdże i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
chleb na 1-2 godziny. Następnie przygotowujemy stolnicę lub blat i wysypujemy go
mąką, przekładamy nasze ciasto na
chleb i podsypujemy go jeszcze
mąką. Składamy kilka
razy jak kopertę. Ciasto na
chleb jest ciut luźne, podsypujemy go po prostu
mąką i składamy kilka
razy, aż uformujemy bochenek. Koszyczek do wyrastania
chleba wykładamy ściereczką i obficie wysypujemy
mąką, przenosimy nasz
chleb do koszyka i zostawiamy jeszcze na 1 godzinę.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy
chleb z koszyka, po prostu go kładziemy na blaszkę i zdejmujemy koszyk ze ściereczką.
Chleb nacinamy na krzyż na całej długości
ostrym nożem.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy
chleb i studzimy go na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość. Zakwas przechowujemy w lodówce. Kolejny
chleb możemy piec po
trzech dniach.