Wykonanie

Dawno nie robiłam zapiekanki makaronowej. Robiłam galat z
kurczaka i zostało mi troszku
kukurydzy i podsmażonego
filetu z kurczaka. Poszperałam po kuchni i tak powstała szybka i bardzo pyszna zapiekanka. Możecie dodać składniki, które lubicie lub które macie akurat pod ręką. Wystarczy naprawdę kilka minut i obiad gotowy.Zapraszam :-)Składniki:- 300 g
makaronu rurki (użyłam Czaniecki)- 300 g podsmażonego
filetu z kurczaka- pół puszki
kukurydzy- połowa
brokuła- 150 g
sera korycińskiego- 100 g
sera żółtego- 1 łyżeczka
przyprawy do zapiekanek-
sól,
pieprz- kilka listków świeżej
bazylii-
masło do wysmarowania naczyniaPrzygotowanie:
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie all dente, odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy podsmażony
filet z kurczaka (z przyprawą do
kurczaka, suszoną
bazylią),
kukurydzę, podgotowane różyczki
brokuła (dosłownie na chwilę wrzucamy je na wrzątek) i
starty ser koryciński. Wsypujemy przyprawę do zapiekanek, odrobinę
soli i
pieprz. Mieszamy wszystko razem. Przekładamy do prostokątnej formy wysmarowanej
masłem, ja przełożyłam do naczynia żaroodpornego i posypujemy
startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku, temperatura 180 stopni przez około 20-25 minut. Zapiekankę przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną świeżą
bazylią.

