Wykonanie

Chciałabym już lata, słońca i ciepłego wiatru. Kwiatów,
owoców i odpoczynku na leżaku, spacerów i leniuchowania. Za oknem co prawda słońce świeci, ale jak wychodzę z domu to jest zimny wiart i trzeba się ciepło ubrać. Ale z każdym dniem mam nadzieję, że będzie już coraz cieplej. Nie wiem jak Wy, ale ja już zaczęłam robić lemoniady do picia, z
cytryną,
limonką,
miętą czy
bazylią i dodaje do nich dla zdrowia i smaku
miód.Jest on dobry nie tylko jesienią i zimą, gdy chcemy się rozgrzać, ale wiosną i latem także ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Dodany do lemoniady smakuję wspaniale i wpływa na naszą odporność także podczas upałów, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia.
Miód nie tylko wzmocni nasz organizm, ale także
doda nam energii i wygoni zmęczenie. Warto sięgnąć po szklankę takiej lemoniady podczas dnia, czy to w domu czy w pracy. Ja już od miesiąca
piję w pracy
wodę z
miodem,
cytryną lub
limonką,
miętą,
bazylią czy też
melisą. Zdecydowanie polecam. Nie chcę opijać się drugą czy trzecią
kawą, jedna rano zdecydowanie wystarczy. Do takiej lemoniady możemy jeszcze dorzucić kostki
lodu, ale to już podczas upałów. A ja zapraszam Was serdecznie na konkurs na orzeźwiający
napój na bazie
miodu.Zapraszam na szklaneczkę lemionady :-)Składniki:- l,5 l
wody mineralnej niegazowanej- połowa
soku z limonki- połowa
soku z cytryny- łyżka
miodu wielokwiatowego (użyłam
Miody Polskie)- 6 listków świeżej
bazyliPrzygotowanie:
Wodę przelewamy do dzbanka i wyciskamy sok z połowy
limonki i połowy
cytryny. Do kubeczka wlewamy 4 łyżki lekko ciepłej
wody i rozpuszczamy w niej
miód. Przelewamy do dzbanka i dodajemy jeszcze posiekaną
bazylię. Odstawiamy na chwilę, aby smaki się wymieszały i nabrały aromatu. Przelewamy do szklanek. Podajemy z rurką, możemy wrzucić plasterek
limonki lub
cytryny. Taką lemoniadę możemy przechowywać w lodówce.

