Wykonanie

Kończy się stary rok i za parę godzin zacznie nowy. Dla mnie ten rok był szczególny i wyjątkowy, w tym roku zaczęłam prowadzić bloga, po długich namowach w końcu się odważyłam i nie żałuję, szkoda że nie zaczęłam wcześniej. Dla mnie ten rok był pełen wrażeń, były w dnim dni pełne radości jak i smutków, ale był wspaniały i oby ten nadchodzący był równie dobry albo nawet lepszy.I tego Wam wszystkim życzę, aby ten Nowy Rok 2015 był dla Was lepszy, weselszy i aby spełnił Wasze najskrytsze marzenia. Dziękuje, że jesteście ze mną, bardzo mnie to cieszy i bardzo Was polubiłam. Prowadzenie bloga sprawia mi dużo przyjemności i radości.
Bawcie się dzisiaj szampańsko !!!! Szczęśliwego Nowego Roku 2015 !!!!!A ja zapraszam na kieliszeczek pysznego
ajerkoniaku kawowego :-)Składniki:- 6
żółtek- 250 g
cukru- 400 g
mleka zagęszczonego niesłodzonego- 300 g
wódki- ziarenka z połowy
laski wanilii- 5 łyżek zaparzonej
kawy ziarnistej Izzo CaffeeWykonanie:Ja swój
ajerkoniak zrobiłam w moim Thermomix, do naczynia włożyłam
żółtka i
cukier i ustawiłam na 10 minut, temperatura 70 stopni, obroty w pozycji 3, po 5 minutach dodałam
mleko i zaparzoną mocną
kawę (do kubka wsypałam 4 łyżeczki czubate
kawy świeżo zmielonej, zalałam do połowy kubką przegotowaną wrzącą
wodą i przelałam przez sitko), oraz ziarenka
wanilii. Następnie jak zostaje 2 minuty do końca wlałam
wódkę. Gotowy
ajerkoniak przelałam do butelek.Wychodząc naprzeciw osobom, które nie mają Termomix podaje przepis na
ajerkoniak zrobiony bez jego użycia, przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel "Nie...zwykła kuchnia".- 6
żółtek- 200 g
cukru- 300 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego- 250 ml
wódki- oczywiście
kawa i
wanilia - 4 łyżki zaparzonej
kawy i połowa
laski waniliiZółtka wraz z
cukrem i
wanilią ubijać na parze przez 6-7 minut (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się
wodą). Kiedy podwoją swoją objętość, będą gęste, a
cukier się rozpuści dodać, cały czas mieszając
mleko,
kawę i
wódkę. Całość ubijać jeszcze 5 minut. Przelać do butelek.Na zdrowie :-)





