ßßß Cookit - przepis na Ajerkoniak kawowy

Ajerkoniak kawowy

nazwa

Wykonanie

Kończy się stary rok i za parę godzin zacznie nowy. Dla mnie ten rok był szczególny i wyjątkowy, w tym roku zaczęłam prowadzić bloga, po długich namowach w końcu się odważyłam i nie żałuję, szkoda że nie zaczęłam wcześniej. Dla mnie ten rok był pełen wrażeń, były w dnim dni pełne radości jak i smutków, ale był wspaniały i oby ten nadchodzący był równie dobry albo nawet lepszy.
I tego Wam wszystkim życzę, aby ten Nowy Rok 2015 był dla Was lepszy, weselszy i aby spełnił Wasze najskrytsze marzenia. Dziękuje, że jesteście ze mną, bardzo mnie to cieszy i bardzo Was polubiłam. Prowadzenie bloga sprawia mi dużo przyjemności i radości. Bawcie się dzisiaj szampańsko !!!! Szczęśliwego Nowego Roku 2015 !!!!!
A ja zapraszam na kieliszeczek pysznego ajerkoniaku kawowego :-)
Składniki:
- 6 żółtek
- 250 g cukru
- 400 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 300 g wódki
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 5 łyżek zaparzonej kawy ziarnistej Izzo Caffee
Wykonanie:
Ja swój ajerkoniak zrobiłam w moim Thermomix, do naczynia włożyłam żółtka i cukier i ustawiłam na 10 minut, temperatura 70 stopni, obroty w pozycji 3, po 5 minutach dodałam mleko i zaparzoną mocną kawę (do kubka wsypałam 4 łyżeczki czubate kawy świeżo zmielonej, zalałam do połowy kubką przegotowaną wrzącą wodą i przelałam przez sitko), oraz ziarenka wanilii. Następnie jak zostaje 2 minuty do końca wlałam wódkę. Gotowy ajerkoniak przelałam do butelek.
Wychodząc naprzeciw osobom, które nie mają Termomix podaje przepis na ajerkoniak zrobiony bez jego użycia, przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel "Nie...zwykła kuchnia".
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 250 ml wódki
- oczywiście kawa i wanilia - 4 łyżki zaparzonej kawy i połowa laski wanilii
Zółtka wraz z cukrem i wanilią ubijać na parze przez 6-7 minut (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą). Kiedy podwoją swoją objętość, będą gęste, a cukier się rozpuści dodać, cały czas mieszając mleko, kawę i wódkę. Całość ubijać jeszcze 5 minut. Przelać do butelek.
Na zdrowie :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/12/ajerkoniak-kawowy.html