ßßß Cookit - przepis na Likier babnanowy

Likier babnanowy

nazwa

Wykonanie

Kolejna po likierze miętowym i likierze truskawkowym wyskokowa propozycja do waszego domowego barku- likier bananowy. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a na dodatek nie trzeba czekać na jego spożycie, można pić od razu. Niezastąpiony dodatek do lodów i deserów. Polecam bardzo. Likier bananowy możecie przechowywać w lodówce do 2 tygodni, dlatego jeśli nie planujecie dużego zużycia przygotujcie go z połowy podanych proporcji.
4 banany
3 krople ekstraktu waniliowego (można pominąć)
4 żółtka
szklanka cukru
400 ml skondensowanego mleka ( niesłodzonego)
0,5 l wódki
Banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Żółtka z cukrem ubijamy na puch.Dodajemu banany i ekstrakt waniliowy. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Następnie bardzo powoli ciągle mieszając dodajemy wódkę ( musicie uważać, aby się nie zważyło). Likier bananowy możecie przecedzić przez gęste sito, lub gazę a następnie rozlać do butelek. Smacznego!
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/07/likier-babnanowy.html