Wykonanie
Kolejna po
likierze miętowym i
likierze truskawkowym wyskokowa propozycja do waszego domowego barku-
likier bananowy. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a na dodatek nie trzeba czekać na jego spożycie, można pić od razu. Niezastąpiony dodatek do
lodów i deserów. Polecam bardzo.
Likier bananowy możecie przechowywać w lodówce do 2 tygodni, dlatego jeśli nie planujecie dużego zużycia przygotujcie go z połowy podanych proporcji.4
banany3 krople ekstraktu
waniliowego (można pominąć)4
żółtkaszklanka
cukru400 ml skondensowanego
mleka ( niesłodzonego)0,5 l
wódkiBanany obieramy i miksujemy na gładką masę.
Żółtka z
cukrem ubijamy na puch.Dodajemu
banany i ekstrakt
waniliowy. Dolewamy
mleko i dokładnie mieszamy. Następnie bardzo powoli ciągle mieszając dodajemy
wódkę ( musicie uważać, aby się nie zważyło).
Likier bananowy możecie przecedzić przez gęste sito, lub gazę a następnie rozlać do butelek. Smacznego!

