ßßß Cookit - przepis na KREM Z SELERA Z BIAŁYM WINEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

KREM Z SELERA Z BIAŁYM WINEM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW

nazwa

Wykonanie

Seler to dość interesujące warzywo. Szczerze mówiąc dopiero od niedawna zaczęłam odkrywać jego kulinarny potencjał. Wcześniej istniał dla mnie głównie jako obowiązkowy składnik bulionu i czasem dodatek do sałatek. Nie traktowałam go raczej jako głównego składnika obiadu. Do czasu :) Dziś prezentuję, więc Wam moje odkrycie, czyli krem z selera z dodatkiem białego wina i gałki muszkatołowej.
POTRZEBNE SKŁADNIKI (3 porcje)
1,5 l bulionu warzywnego
1 średniej wielkości seler korzeniowy
1 cebula
200 ml białego półwytrawnego wina
1 łyżeczka brązowego cukru
0,5 – 1 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g płatków migdałowych
1 łyżka śmietany
1 łyżka masła
sól
Grzanki
ciemne pieczywo pełnoziarniste
ser typu lazur
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
przygotować bulion warzywny. Na patelni, na maśle zeszklić cebulę. Seler obrać i pokroić w duże kawałki. Dodać na 2 minuty do cebuli na maśle. Po tym czasie przełożyć warzywa do garnka i zalać gotowym bulionem, zagotować,
gdy bulion osiągnie stan wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie do wywaru dodać wino, gałkę muszkatołową, cukier i sól do smaku. Przykryć ponownie i gotować na średnim ogniu przez kolejne 15 minut,
zdjąć wywar z ognia i wszystkie składniki zblendować na krem. W razie potrzeby można przyprawić gałką, winem lub solą. Całość zabielić śmietaną, na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucić płatki migdałów i podpiekać dopóki się lekko nie zarumienią. W międzyczasie w piekarniku zrobić grzanki z kawałków pełnoziarnistego ciemnego pieczywa z dodatkiem niebieskiego sera.
do miski nalać gotowy krem, posypać go płatkami migdałów i podawać z grzankami z lazurem. Seler w wydaniu wykwintnym gotowy :) SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/krem-selera-bialym-winem-platkami-migdalow