Wykonanie
Seler to dość interesujące warzywo. Szczerze mówiąc dopiero od niedawna zaczęłam odkrywać jego kulinarny potencjał. Wcześniej istniał dla mnie głównie jako obowiązkowy składnik
bulionu i czasem dodatek do sałatek. Nie traktowałam go raczej jako głównego składnika obiadu. Do czasu :) Dziś prezentuję, więc Wam moje odkrycie, czyli krem z
selera z dodatkiem
białego wina i
gałki muszkatołowej.POTRZEBNE SKŁADNIKI (3 porcje)1,5 l
bulionu warzywnego1 średniej wielkości
seler korzeniowy1
cebula200 ml białego
półwytrawnego wina1 łyżeczka
brązowego cukru0,5 – 1 łyżeczki
gałki muszkatołowej100 g
płatków migdałowych1 łyżka
śmietany1 łyżka
masłasólGrzanki
ciemne pieczywo pełnoziarniste
ser typu lazurSPOSÓB PRZYGOTOWANIAprzygotować
bulion warzywny. Na patelni, na
maśle zeszklić
cebulę.
Seler obrać i pokroić w duże kawałki. Dodać na 2 minuty do
cebuli na
maśle. Po tym czasie przełożyć warzywa do garnka i zalać gotowym
bulionem, zagotować,gdy
bulion osiągnie stan wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie do
wywaru dodać
wino,
gałkę muszkatołową,
cukier i
sól do smaku. Przykryć ponownie i gotować na średnim ogniu przez kolejne 15 minut,zdjąć
wywar z ognia i wszystkie składniki zblendować na krem. W razie potrzeby można przyprawić gałką,
winem lub
solą. Całość zabielić
śmietaną, na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucić
płatki migdałów i podpiekać dopóki się lekko nie zarumienią. W międzyczasie w piekarniku zrobić grzanki z kawałków pełnoziarnistego
ciemnego pieczywa z dodatkiem
niebieskiego sera.do miski nalać gotowy krem, posypać go
płatkami migdałów i podawać z grzankami z lazurem.
Seler w wydaniu wykwintnym gotowy :) SMACZNEGO!