Wykonanie

Uwielbiam lato, drzewa i krzewy uginające się pod ciężarem
owoców i zniewalający zapach jaśminu, a
potem maciejki. Dopiero po rozpoczęciu studiów w Łodzi zaczęłam doceniać rodzinne Mazury. Łany zbóż poprzetykane chabrami, kwaśne papierówki prosto z drzewa, bose wojaże wśród polnych kwiatów i jezioro na każdym kroku. Wróciłam pod koniec czerwca i jeszcze nie
mogę się nacieszyć tym wszystkim, co tu na mnie czekało ;) Tak, dopiero teraz wiem, czym są wakacje! ;)Składniki:350 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia120 ml
oliwy350 g
jogurtu naturalnego3 łyżeczki słodziku - używam Sussina Gold w proszku bez aspartamu**
czereśnie - duużo ;)) ja miałam ok 400g** odpowiednik słodziku to ok. 100g
cukruDo dzieła:
Czereśnie myjemy i drylujemy. Odkładamy garść
owoców, a resztę kroimy na pół. Do miski przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia, a później mieszamy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy pokrojone
czereśnie i przelewamy ciasto do posmarowanej
masłem i
tartą bułką formy. Wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej
owocami.Pakujemy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 50 minut ;)Podawać posypane
cukrem pudrem z zimnym
mlekiem ;)
