ßßß Cookit - przepis na Mięso mielone w cieście francuskim

Mięso mielone w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Składniki:
0,5kg mielonej wieprzowiny
pół puszki kukurydzy
puszka pomidorów
2 opak. ciasta francuskiego
1 cebula
starty żółty ser (według uznania)
1 jajko
olej (do smażenia)
Przygotowanie
Cebulę kroje w drobną kostkę i szklę na patelni. Dodaje mięso mielone i przyprawiam (dość mocno, ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia zabiera smak potrawy). Smażę razem razem i na średnim ogniu. Mieszam z pomidorami. Duszę pod przykryciem ok 15minut (aż zredukuje się nadmiar płynów). Mieszam z kukurydzą.
Ciasto francuskie kroję na 6 części. Robię trzy nacięcia po bokach. Następnie nakładam pomidorowo- mięsny farsz. Posypuje żółtym serem. Składam i przyciskam widelcem boki, by lepiej się zlepiły. Ja miałam ciasto francuskie okrągłe, dlatego część ma kształt prostokątny, a część trójkątny.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam paszteciki. Smaruje roztrzepanym jajkiem i posypuje oregano. Zapiekam ok 25minut w 180 stopniach.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/02/mieso-mielone-w-ciescie-francuskim.html