Wykonanie
Od jakiegoś czasu chodziły za mną takie pieczone pączki. Nareszcie udało mi się je zrobić. Muszę przyznać, że są bardzo smaczne i zapewne jeszcze nie raz je zrobię. Skorzystałam z przepisu, który znajduje się na stronie tu kliknij .Składniki: (11-15 sztuk, w zależności od wielkości)Ciasto:7g suchych
drożdży,1 szklanka ciepłego
mleka (250ml),2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej (ja użyłam tortowej),1/4 szklanki
cukru,2 łyżki roztopionego
masła (ok.45 g przed roztopieniem),1
jajko.Ponadto:
budyń waniliowy z
cukrem,
cukier puder.Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z
cukrem i
jajkiem.
Drożdże wymieszać w ciepłym
mleku.
Mąkę odgarnąć na boki i do środka wlać rozpuszczone
drożdże. Okrężnymi ruchami połączyć składniki. Dodać rozpuszczone
masło i zagnieść ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę posypać lekko
mąką, położyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce.
Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu. Lekko ostudzić.Są dwa sposoby na lepienie pączków:1. Oprószyć
mąką blat i rozwałkować ciasto na grubość 1-1,3cm. Szklanką o średnicy ok.7cm wycinać pączki. Na każde koło nałożyć po łyżeczce budyniu. Zlepić i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem.2. Urywać po kawałku ciasta. Na dłoni spłaszczyć, nałożyć po 1 lub dwie łyżeczki budyniu i zlepić - ja skorzystałam z tej opcji. Ciasto urywałam na oko. Trzeba pamiętać, że ciasto się klei i trzeba
mieć ręce oprószone
mąką. Pączki odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem.Zostawiać odstępy, ponieważ pączki jeszcze wyrosną. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec 13-19minut - to zależy od wielkości pączków. Ja swoje piekłam 19minut. Ostudzić na kratce i oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego!!!