Wykonanie
Zapraszam na drożdżówki z
budyniem, pyszne, nie za słodkie, puszyste mniam :)Składniki:
500g
mąki pszennej200ml
mleka + 0.5 szklanki ciepłego
mleka do
drożdży100ml
śmietanki najlepiej 30%20g świezych
drożdży4 łyżki
cukru2
jajka100g miękkiego
masłaPrzygotowanie:W pół szklanki ciepłego ( nie gorącego
mleka) rozpuszczamy
drożdże z 1 łyżką
cukru zostawiamy do wyrośnięcia.Do miski dodajemy
mąkę,
masło, pozostały
cukier,
mleko,
śmietankę i 2
żółtka i wyrośnięte
drożdże.Wyrabiamy ciasto, następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie gotujemy
budyń:1
budyń, 500ml
mleka 1 łyżka
mąki pszennej i 2-3 łyżki
cukru,Przygotowujemy jak na opakowniu z tą różnicą, że do rozrobionego proszku budyniowego dodajemy 1 łyżkę
mąki pszennej i dokładnie mieszamy.Po wyrośnięciu ciasta urywamy po takiej kulce nie za dużej nie za małej, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kulki lekko je spłaszczając na wzór drożdżówki na środek każdej nakładamy
budyń i pozostawiamy na kilkanaście minut do napuszenia ciasta.Pozostałe
białka rozbełtaj i pędzelkiem posmaruj drożdżówki z wierzchuKruszonka: ok 50 g
masła,
cukier waniliowy i
mąka ( ja dodaję
mąki na oko tak aż
zrobi się taka kruszonka nie klejąca się do rąk) posypujemy drożdżówkiPiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 18 minutUpieczone i ostudzone polewamy lukrem :)Smacznego!