Wykonanie
Kluski śląskie są dobrym dodatkiem do obiadów. Dziś u mnie w domu podałam je z pulpetami w
sosie pomidorowym.
Składniki:
ziemniaki (przygotować tyle
ziemniaków ile mniej więcej gotuje się na obiad każdego dnia),
mąka ziemniaczana,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, Ugotowane przecisnąć przez praskę. W garnku wyrównać powierzchnię, tak by łatwo było podzielić
ziemniaki na cztery części. Jedną część wyjąć i w puste miejsce wsypać
mąkę ziemniaczaną. Dodać czwartą, wyjętą część
ziemniaków, posolić i wymieszać. Jeżeli ciasto będzie się mocno lepić do rąk, dodać jeszcze troszkę
mąki ziemniaczanej.
Uformować mniejsze kilki, spłaszczyć je lekko i na środku zrobić wgłębienie. W
między czasie zagotować osoloną
wodę. Do gotującej się
wody włożyć część klusek, lekko zamieszać, od wypłynięcia gotować przez 2min.
Smacznego!!!