ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie.

Kluski śląskie.

nazwa

Wykonanie

Kluski śląskie są dobrym dodatkiem do obiadów. Dziś u mnie w domu podałam je z pulpetami w sosie pomidorowym.
Składniki:
ziemniaki (przygotować tyle ziemniaków ile mniej więcej gotuje się na obiad każdego dnia),
mąka ziemniaczana,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, Ugotowane przecisnąć przez praskę. W garnku wyrównać powierzchnię, tak by łatwo było podzielić ziemniaki na cztery części. Jedną część wyjąć i w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać czwartą, wyjętą część ziemniaków, posolić i wymieszać. Jeżeli ciasto będzie się mocno lepić do rąk, dodać jeszcze troszkę mąki ziemniaczanej.
Uformować mniejsze kilki, spłaszczyć je lekko i na środku zrobić wgłębienie. W między czasie zagotować osoloną wodę. Do gotującej się wody włożyć część klusek, lekko zamieszać, od wypłynięcia gotować przez 2min.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/kluski-slaskie.html