Wykonanie
W ramach programu Gotuję - punktuję otrzymam paczkę od firmy
Winiary i musiałam wymyślić coś, by zużyć
sos pieczeniowy. Do głowy przyszła mi myśl, że taki sos będzie świetny z kluskami śląskimi i...... to był strzał w dziesiątkę :) A do tego jeszcze surówka!!!!Polecam!!!
Składniki:1 kg
ziemniaków50 dag
mąki ziemniaczanejsólpieprzsos pieczeniowyWykonanie:
Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam i ponownie wstawiam na mały gaz by odparować jak najwięcej
wody, uważając by nie przypalić
ziemniaków. Odstawiam do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe, przepuszczam przez maszynkę, dziele na dwie części i do każdej dosypuję tyle
mąki ziemniaczanej, aż ciasto nabierze konsystencji plasteliny. Zagniatam, robię wałeczek, kroję na małe kawałki i każdy zwijam w dłoniach w kulkę robiąc w każdej palcem wgłębienie. Tak samo postępuję z drugim kawałkiem ciasta.
W dużym garnku zagotowuję
wodę z dodatkiem
soli i wrzucam partiami kluski na wrząca
wodę. Gotuję od wypłynięcia od 3-5 minut. Wyławiam łyżką cedzakowa i hartuję zimną
wodą.
Sos pieczeniowy przygotowuję zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na talerz nakładam kluski, polewam sosem i podaję z surówką.
SMACZNEGO!