ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Składniki na ok. 22 kluski:
1 kg ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki soli
Przepis:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (tak, aby nie powstały grudki). Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta ugniatamy kulki o średnicy ok. 3 cm, lekko je spłaszczamy i robimy w środku zagłębienie tzw. "dziurkę". W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej partiami kluski. Gotujemy je ok. 3 minut (aż wypłyną na wierzch) i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Kluski podajemy z ulubionym sosem (w moim przypadku był to sos mięsny + buraczki).
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2013/12/kluski-slaskie.html