Wykonanie
Szukając inspiracji na proste ciasto z
jabłkami trafiłam na przepis Kasi z bloga Gotowanie cieszy. Przepis nosi nazwę "Jabłecznik. Ten najlepszy." I to jest prawda! To najlepszy jabłecznik jaki
jadłam! Ciasto jest chrupiące i lekko kruche, a ukryte
między nimi
jabłka tworzą słodkie i miękkie poduszeczki. Pomyślałam, że muszę Wam go podać dalej. Spróbujcie!

SKŁADNIKI: (blacha 25x30 cm)Ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej250 g
masła200 g
serka homogenizowanego,
waniliowego2/3 szklanki
cukru (w przepisie
cukier puder)2 op.
cukru wanilinowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:8 dużych
jabłekcynamoncukier puderPRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Teraz dzielimy je na pół i każdą część wałkujemy (najlepiej podsypać
mąką) do kształtu blachy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą część ciasta. Na ciasto układamy
jabłka (jak na zdjęciu poniżej), posypujemy je
cynamonem. Teraz
jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 60 minut.Gdy ciasto przestygnie posypujemy je
cukrem pudrem. Smacznego!
