Wykonanie
Cześć =)
Grzyby leśne, najlepiej
borowiki lub podgrzybki, zmieszane z
makaronem to smakowity dodatek do prostych dań
mięsnych lub
rybnych. Aromatyczna
woda z duszenia
grzybów przenika do
makaronu, nadając mu lekko brązowy kolor i leśny,
grzybowy smak. Do takiego
makaronu można również wbić
jajka oraz dodać trochę
startego sera. Wtedy, z dodatkiem już jedynie surówki lub dowolnych warzyw, stanowi pełny posiłek =)

Potrzebne będą (na 3-4 porcje)- ok. 300g
makaronu, najlepiej grubszego- 30-40g
suszonych grzybów leśnych, pokruszonych na mniejsze kawałki- 1 łyżka
masła- sol i
pieprzSposób wykonania:1) Wkładamy
grzyby do niedużej miski i zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, żeby
woda tylko przykryła
grzyby. Trzymamy
grzyby we wrzątku kilkanaście minut, aż namokną i zwiększą objętość.2)
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.3)
Grzyby wraz z
woda w której się moczyły przekładamy do małego garnka, dodajemy łyżkę
masła, trochę
soli i
pieprzu, przykrywamy i dusimy kilkanaście minut, aż osiągną odpowiednią miękkość.4) Odcedzony
makaron wkładamy z powrotem do garnka, w którym się gotował, a na końcu dodajemy
grzyby wraz z
wodą, w której się dusiły. Mieszamy dokładnie i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. W razie potrzeby, można na końcu odparować ew. nadmiar cieczy.

Smacznego =)Agnieszka