ßßß
Potrzebne będą (na 3-4 porcje)- ok. 300g makaronu, najlepiej grubszego- 30-40g suszonych grzybów leśnych, pokruszonych na mniejsze kawałki- 1 łyżka masła- sol i pieprzSposób wykonania:1) Wkładamy grzyby do niedużej miski i zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, żeby woda tylko przykryła grzyby. Trzymamy grzyby we wrzątku kilkanaście minut, aż namokną i zwiększą objętość.2) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.3) Grzyby wraz z woda w której się moczyły przekładamy do małego garnka, dodajemy łyżkę masła, trochę soli i pieprzu, przykrywamy i dusimy kilkanaście minut, aż osiągną odpowiednią miękkość.4) Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, w którym się gotował, a na końcu dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się dusiły. Mieszamy dokładnie i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. W razie potrzeby, można na końcu odparować ew. nadmiar cieczy.
Smacznego =)Agnieszka