Wykonanie
Cześć =)
Łosoś, to jedna z ulubionych ryb Kasztanowej Kuchni, a dzisiaj prezentujemy kolejny pomysł na
łososia w formie pieczonej =)Filety z
łososia skropione
oliwą wystarczy piec 15-20 minut w 220 stopniach C.Dziś proponujemy
łososia przyprawionego mieszanką
soli,
pieprzu,
rozmarynu,
pietruszki,
czosnku i otartej
skórki cytrynowej.
Łosoś użyty w tym wpisie, to odmiana z Pacyfiku zwana Sockeye, która odbywa długą wędrówkę z południowych wód tego oceanu, uwieńczoną w rzekach Alaski.Łososie z rwących rzek i potoków Alaski, są dużo zdrowsze i intensywniejsze w smaku od
łososi hodowlanych. Mają też ciemniejszą, często prawie czerwoną, barwę.Warto dodać, że pierwszym i najważniejszym konsumentem
łososi z Alaski są zamieszkujące w tamtych stronach misie Grizzly, które oczekują na
przybycie tych smakowitych ryb z dużym głodem i nadzieją =)
Smacznego =)Agnieszka