ßßß Cookit - przepis na Rosół z gęsi

Rosół z gęsi

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Po niedzielnej mszy świętej, nie ma lepszej zupy na pierwsze danie niedzielnego obiadu, niż rosół.
Na polskich stołach najczęściej spotykany jest rosół z kurczaka, rzadziej z kury czy wołowy, a jeszcze rzadziej rosół z kaczki lub gęsi.
Ja zapraszam dziś na rosół z gęsi zagrodowej, która została ubita specjalnie dla mnie, z okazji moich niedawnych urodzin, przez zaprzyjaźnionych gospodarzy rolnych z Kujaw. To u nich zazwyczaj zaopatruję się w gęsinę, rzadziej w kole łowieckim - w gęsi dzikie, pochodzące z odstrzału. Jeśli ktoś nie ma takich możliwości jak ja, to można kupić gęś lub jej części na bazarze lub w wybranych delikatesach mięsnych.
Rosół z gęsi jest lekko słodkawy, delikatny i wbrew pozorom chudy (pomimo, że gęś jest ptakiem tłustym), ale jest taki tylko wtedy, jeśli zrobi się go w sposób prawidłowy.
Mięso gęsi jest niezwykle zdrowe i prawie w ogóle nie zawiera cholesterolu (a nawet pomaga obniżyć zły cholesterol). Rosół z gęsi, to idealna zupa, która w okresie jesienno-zimowym, pomoże w walce z przeziębieniem.
Rosół z gęsi najlepiej gotować z kości i szyjek. W tej wersji przedstawiam rosół ugotowany na gęsich szyjkach i kawałku piersi z kością.
A po obiedzie - zapraszam wszystkich na obowiązkowy, niedzielny spacer! =)
Gotowana gęś z rosołu:
Potrzebne będą:
- kawałek gęsi, np. udko, pierś z kością, szyjki.
- włoszczyzna
- sól, pieprz
- makaron lub kluski lane - do podania rosołu
Sposób wykonania:
1) Do zimnej wody wkładamy mięso, zagotowujemy, a następnie zdejmujemy szumowiny.
2) Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem.
3) Do gotującego się mięsa wkładamy włoszczyznę i przyprawiamy pieprzem oraz solą.
4) Całość gotujemy na wolnym ogniu i pod przykryciem przez minimum 2 godziny (im dłużej, tym lepiej - rosół w tej wersji gotowałem przez blisko 4 godziny).
Pamiętajcie, że tylko powoli gotowany rosół będzie klarowny i aromatyczny. Podaję go z cienkim makaronem i marchwią pokrojoną w plastry.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/12/roso-z-gesi.html