ßßß
Potrzebne będą (na 2 porcje):- makaron penne (około 200 g)- sos arrabbiata- szprotki (mogą być z puszki)- zielony groszek (może być z puszki)- sól, pieprz- składniki na sos: kilka pomidorów (lub pomidory w puszce wraz z zalewą), 2-3 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwekSposób wykonania:1) Makaron gotujemy według wskazówek zawartych na opakowaniu.2) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz posiekaną i pozbawioną pestek papryczkę chili, a następnie smażymy całość przez około minutę, po czym dodajemy pomidory z puszki (lub świeże pomidory wyparzone, obrane ze skórki i posiekane).3) Doprawiamy sos odrobiną soli i pieprzu, a następnie gotujemy około 7 minut, aż całość zgęstnieje.4) Do sosu dodajemy podgotowany groszek i rozdrobnione szprotki.5) Ugotowany makaron wykładamy na talerze lub do misek, a następnie polewamy go sosem.Gotowe!
Smacznego =)