Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym przedstawić danie
makaronowe według przepisu mojego autorstwa. Jest to połączenie kuchni włoskiej, czyli
makaronu penne z sosem arrabbiata z klimatami nadmorskimi w postaci
szprotek. Całość świetnie komponuje się z
zielonym groszkiem.

Potrzebne będą (na 2 porcje):-
makaron penne (około 200 g)- sos arrabbiata-
szprotki (mogą być z puszki)-
zielony groszek (może być z puszki)-
sól,
pieprz- składniki na sos: kilka
pomidorów (lub
pomidory w puszce wraz z zalewą), 2-3 ząbki
czosnku, 1
papryczka chili, 2 łyżki
oliwy z oliwekSposób wykonania:1)
Makaron gotujemy według wskazówek zawartych na opakowaniu.2) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy drobno posiekany
czosnek oraz posiekaną i pozbawioną pestek
papryczkę chili, a następnie smażymy całość przez około minutę, po czym dodajemy
pomidory z puszki (lub świeże
pomidory wyparzone, obrane ze skórki i posiekane).3) Doprawiamy sos odrobiną
soli i
pieprzu, a następnie gotujemy około 7 minut, aż całość zgęstnieje.4) Do sosu dodajemy podgotowany
groszek i rozdrobnione
szprotki.5) Ugotowany
makaron wykładamy na talerze lub do misek, a następnie polewamy go sosem.Gotowe!

Smacznego =)