ßßß Cookit - przepis na Penne z sosem arrabbiata, groszkiem i szprotkami

Penne z sosem arrabbiata, groszkiem i szprotkami

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś chciałbym przedstawić danie makaronowe według przepisu mojego autorstwa. Jest to połączenie kuchni włoskiej, czyli makaronu penne z sosem arrabbiata z klimatami nadmorskimi w postaci szprotek. Całość świetnie komponuje się z zielonym groszkiem.
Potrzebne będą (na 2 porcje):
- makaron penne (około 200 g)
- sos arrabbiata
- szprotki (mogą być z puszki)
- zielony groszek (może być z puszki)
- sól, pieprz
- składniki na sos: kilka pomidorów (lub pomidory w puszce wraz z zalewą), 2-3 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
1) Makaron gotujemy według wskazówek zawartych na opakowaniu.
2) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz posiekaną i pozbawioną pestek papryczkę chili, a następnie smażymy całość przez około minutę, po czym dodajemy pomidory z puszki (lub świeże pomidory wyparzone, obrane ze skórki i posiekane).
3) Doprawiamy sos odrobiną soli i pieprzu, a następnie gotujemy około 7 minut, aż całość zgęstnieje.
4) Do sosu dodajemy podgotowany groszek i rozdrobnione szprotki.
5) Ugotowany makaron wykładamy na talerze lub do misek, a następnie polewamy go sosem.
Gotowe!
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/10/penne-z-sosem-arrabbiata-groszkiem-i.html