ßßß

Karpie przyrządzone w ten sposób jemy co roku w Wigilię, a przygotowuje je osobiście, w swojej kuchni, babcia Trudzia (na filmie w żółtym fartuchu, a asystuje ciocia Janka).Potrzebne będą:- karpie- masło- sól- mąkaSposób wykonania:1) Karpie zabijamy, patroszymy, obcinamy głowy, płetwy, pozbywamy się łusek, a następnie dokładnie myjemy (ewentualnie można kupić karpie już wypatroszone).
2) Karpie kroimy na kawałki, a następnie przyprawiamy je solą i obtaczamy w mące.

3) Ryby smażymy na rozgrzanym na patelni maśle, po kilka minut z każdej strony.
4) Przed podaniem na stół zawsze, wraz z babcią Trudzią, degustujemy po jednym kawałku i stwierdzamy, czy ryba nadaje się już do podania.
Tak przyrządzone karpie podajemy z chlebem.

Smacznego =)