ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka pieczone z warzywami

Udka z kurczaka pieczone z warzywami

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś po raz pierwszy na blogu kurczę pieczone pod postacią udek, czyli pomysł na bardzo proste, w miarę szybkie, całkiem zdrowe (szczególnie jeśli użyjemy produktów z tradycyjnej ekologicznej hodowli) danie jednogarnkowe:
Potrzebne będą (na duże prostokątne naczynie żaroodporne, które wykarmi ze 3 osoby)
- 5-6 udek z kurczaka (konkretnie podudzie)
- 8-9 małych ziemniaków (dokładnie umytych i przepołowionych)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 2-3 marchewki (umyte i pokrojone na kawałki podobne rozmiarem ziemniakom)
- 1-2 nieduże cebule (obrane i pokrojone ćwiartki)
- przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła (polecam Zioła do drobiu Kamisa)
Sposób wykonania:
1) Naczynie żaroodporne (lub brytfankę) skrapiamy oliwą i wykładamy na nie przyprawione udka z kurczaka oraz pokrojone warzywa.
2) Warzywa lekko posypujemy solą i wszystko skrapiamy oliwą
3) Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 45 minut
4) Następnie zapiekamy pod górną grzałką piekarnika kolejne 5-10 minut, w celu zarumienienia powierzchni mięsa i warzyw.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/06/kurze-udka-pieczone-z-warzywami.html