Wykonanie
Cześć =) Dziś po raz pierwszy na blogu
kurczę pieczone pod postacią udek, czyli pomysł na bardzo proste, w miarę szybkie, całkiem zdrowe (szczególnie jeśli użyjemy produktów z tradycyjnej ekologicznej hodowli) danie jednogarnkowe:
Potrzebne będą (na duże prostokątne naczynie żaroodporne, które wykarmi ze 3 osoby)- 5-6
udek z kurczaka (konkretnie podudzie)- 8-9 małych
ziemniaków (dokładnie umytych i przepołowionych)-
oliwa z oliwek lub
olej rzepakowy- 2-3
marchewki (umyte i pokrojone na kawałki podobne rozmiarem
ziemniakom)- 1-2 nieduże
cebule (obrane i pokrojone ćwiartki)-
przyprawy:
sól,
pieprz, ulubione
zioła (polecam
Zioła do drobiu Kamisa)Sposób wykonania:1) Naczynie żaroodporne (lub brytfankę) skrapiamy
oliwą i wykładamy na nie przyprawione
udka z kurczaka oraz pokrojone warzywa.2) Warzywa lekko posypujemy
solą i wszystko skrapiamy
oliwą3) Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 45 minut4) Następnie zapiekamy pod górną grzałką piekarnika kolejne 5-10 minut, w celu zarumienienia powierzchni
mięsa i warzyw.
Smacznego =)Agnieszka