Wykonanie
Cześć =) Dzisiaj przedstawiamy kolejny pomysł na smaczne danie z
ziemniaków, tym razem na nutę grecką - z
serem feta i
szpinakiem =)
Przepis pochodzi od rodowitego Greka, właściciela sklepu w którym zaopatruje się znajoma Agnieszki. Danie jest bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie zdrowe i pożywne.
Stanowi doskonały dodatek do dań
mięsnych, jak na przykład widoczne na zdjęciu
steki jagnięce.
Świetnie spisuje się również jako samodzielna potrawa,
ponieważ zawiera, prócz warzyw,
bogaty w
białko ser feta.

Potrzebne będą (na 2 porcje):
- 2 duże
ziemniaki pokrojone w plastry
-
oliwa z oliwek-
sól,
pieprz- 4-5 szklanek liści
szpinaku- 150 g (lubi więcej)
sera fetaSposób wykonania:
1) Plastry
ziemniaków wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, posypujemy
solą i
pieprzem, skrapiamy
oliwą i
wodą.

2) Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i zapiekamy ok. 15 minut.
3) Na podpieczone
ziemniaki wykładamy liście
szpinaku oraz rozkruszony
ser feta
4) Pieczemy kolejne 10-15 minut, aż
szpinak zmniejszy objętość, a
ser zacznie się rozpuszczać.
Można dokończyć pieczenie pod górną grzałką, w celu zarumienienia
sera.
Smacznego =)
Agnieszka