Wykonanie


Czas uzupełnić zapasy na zimę i zamknąć trochę słońca w słoiczku na szaro-bure wieczory zimowe. Oczywiście nie przesadzamy z ilością, ja jestem zwolennikiem robienia po kilka-kilkanaście małych słoiczków, ale za to różnych
konfitur czy
dżemów. Teraz przygotowałam już na zimę i jesień,
konfiturę z
truskawek, taką jaką lubię najbardziej, czyli kiedy widać w niej całe
owoce ;-).Zapraszam!


składniki:- 2 kg słodkich, czerwonych
truskawek-250 g
malin- 700 g
cukru- 1 opakowanie dżemixu (lub tego typu produktu z pektyną)- 150 ml
wody
Truskawki, płukamy, odcinamy szypułki,zasypujemy
cukrem, podlewamy
wodą.Stawiamy na płycie i gotujemy około 5-6 minut.Dodajemy
maliny i gotujemy kolejne 5 minut.Dodaję dżemix, mieszam aż zniknie piana.Wrzącą masą napełniam słoiczki, zakręcam i obracam do góry nogami. Przykrywam ściereczką i tak pozostawiam na 12 godzin.
Maliny dodaję do
dżemu truskawkowego, ponieważ bardzo wzbogacają smak, kolor i dodają
cytrusowy posmak. Polecam!Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!

Smacznego! ;-)))