ßßß Cookit - przepis na SZPARAGI NA SOSIE WŁOSKIM Z JAJKIEM POSZETOWYM!

SZPARAGI NA SOSIE WŁOSKIM Z JAJKIEM POSZETOWYM!

nazwa

Wykonanie

Szukacie pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Zapraszam na zielone szparagi z jajkiem poszetowym na włoskim sosie z dodatkiem zielonych oliwek i świeżego koperku. Cudowne połączenie chrupkości szparagów z lejącym się żółtkiem jajka, do tego pięknie pachnący chleb wiejski.
;-)
SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:
- 1/2 dużego pęczka szparagów zielonych
- 4 jajka
- 3 łyżki masła do smażenie szparagów
NA SOS WŁOSKI:
- 1łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka Śmietany 18%
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- posiekany koperek
- 20 zielonych oliwek nadziewanych papryczkami
- sól morska
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki miksujemy w blenderze.
Szparagi smażymy po 3 minuty z każdej ze stron ma małym ogniu.
Jajko poszetowe: jajko wbij do gotującej się wody gotuj 1,5 do 2 minut, wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Żółtko powinno pozostać płynne!
Na środku talerza nakładamy sos, na to szparagi na sam wierzch jajka poszetowe (zwane też jajkami w koszulce), ozdabiamy koperkiem.
Pięknie wygląda i tak smakuje!
;-)
SMACZNEGO!
ZAPRASZAM TEŻ NA MOJĄ STRONĘ NA FB SMYKWKUCHNI!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/06/szparagi-na-sosie-woskim-z-jajkiem.html