Wykonanie
SEZON
SZPARAGOWY OTWARTY!
Maj to miesiąc najlepszy na kupowanie i przygotowanie
szparagów. W tym okresie smakują najlepiej! Dzisiaj bardzo prosty choć dla cierpliwych przepis na risotto ze
szparagami przygotowany na cydrze lubelskim a nie na
białym winie. Wyszło obłędne! Szczerze polecam!Zapraszam!
SKŁADNIKI:- pęczek
zielonych szparagów-
ryż jaśminowy-
sól,
pieprz-
masło- 150 ml cydru lubelskiego-
woda- pęczek
natki pietruszki- 3 ząbki
czosnkuWYKONANIE:- przygotuj dość spory garnek, ustaw go na kuchni na małym ogniu- go garnka włóż 3 czubate łyżki
masła- do garnka dodaj obrane i pokrojone
szparagi- podsmażaj na
maśle około 3 minut, doprawiamy
solą i
pieprzem- dodaj 1,5 szklanki suchego
ryżu, dodaj
czosnek- podlej cydrem, od tego czasu risotto ciągle mieszamy, jak
ryż wchłonie cały płyn, dolewamy po 50 ml
wody, znowu mieszamy aż
ryż wchłonie całą zawartość, czynność tą powtarzamy aż cały
ryż będzie już miękki, trwa to około 30 minut. Dlatego to danie jest dla wszystkich tych, którzy są cierpliwi i nie przeszkadza im stanie przy kuchni z łyżką w reku. Muszą Państwo wiedzieć że smak risotto wynagrodzi cały trud.Risotto można podawać na 2 sposoby, pierwszy to nakładamy risotto i posypujemy świeżą
natką pietruszki. Bądź nakładamy risotto a na nie dodatkową porcję ugotowanych
szparagów (dla wszystkich podwójnych miłośników tego warzywa ;-))
Pierwszy sposób podania...
Drugi sposób podania...