ßßß Cookit - przepis na Dynia pasteryzowana półsłodka do słoików na zimę

Dynia pasteryzowana półsłodka do słoików na zimę

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kolejna dyniowa propozycja na zimę. Obok konfitury dyniowej, dyni na słodko, dyni wytrawnie ... dziś dynia na półsłodko w occie.
Składniki:
1 kg oczyszczonej dyni
1 szklanka octu
1 łyżeczka mielonego imbiru
6-8 goździków
½ szklanki wody
szczypta soli
Wykonanie:
Dynię obrać, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Zagotować ocet z cukrem, solą i wodą. Włożyć dynię i chwilę podgotować z przyprawami. Gorąca dynię przełożyć do wyparzonych słoików z zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Następnie przestudzić, przenieść do spiżarni i używać w zimie do sałatek, zimnych mięs i wędlin.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/08/dynia-pasteryzowana-posodka-do-soikow.html