ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka węgierska z ryżem i kiełbasą

Zapiekanka węgierska z ryżem i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Połączenie ryżu i kapusty kiszonej, zapieczone w śmietanie wydaje się dosyć ryzykownym połączeniem. Zapewniam, że smakuje wybornie!
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
3 cebule
15 dag wędzonki
½ kg kiełbasy zwyczajnej
1 szklanka ryżu
1 szklanka kwaśnej śmietany
Sól i mielona papryka do smaku
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Ugotować ryż na sypko. Kapustę przepłukać i ugotować z pokrojoną wędzonką na pół miękko, następnie wymieszać z usmażonymi wcześniej na maśle cebulami. Brytfankę żaroodporną wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę ryżu. Następnie połowę porcji pokrojonej w plastry kiełbasę ułożyć na przygotowanym w brytfannie ryżu.
Kiełbasę przykryć połową ugotowanej kapusty.
Czynność tę powtórzyć raz jeszcze w tej samej kolejności i całość polać śmietaną, wymieszaną z przyprawami.
Włożyć zapiekankę do piekarnika na godzinę i upiec w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/11/zapiekanka-wegierska-z-ryzem-i-kiebasa.html