Wykonanie
Połączenie
ryżu i
kapusty kiszonej, zapieczone w
śmietanie wydaje się dosyć ryzykownym połączeniem. Zapewniam, że smakuje wybornie!

Składniki:1 kg
kiszonej kapusty3
cebule15 dag wędzonki½ kg
kiełbasy zwyczajnej1 szklanka
ryżu1 szklanka kwaśnej
śmietanySól i mielona
papryka do smaku1 łyżka
masłaSposób przygotowania:Ugotować
ryż na sypko.
Kapustę przepłukać i ugotować z pokrojoną wędzonką na pół miękko, następnie wymieszać z usmażonymi wcześniej na
maśle cebulami. Brytfankę żaroodporną wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę
ryżu. Następnie połowę porcji pokrojonej w plastry
kiełbasę ułożyć na przygotowanym w brytfannie
ryżu.
Kiełbasę przykryć połową ugotowanej
kapusty.

Czynność tę powtórzyć raz jeszcze w tej samej kolejności i całość polać
śmietaną, wymieszaną z
przyprawami.

Włożyć zapiekankę do piekarnika na godzinę i upiec w temperaturze 180 stopni.