Wykonanie
Ten przepis zdecydowanie może pozytywnie zaskoczyć naszych gości :) Mało kto zgaduje, że jest to
chleb z
bobu! Jest po prostu pyszny !!!

Składniki:40 dag młodego
bobu2
jaja1 szklanka
mleka2 dag
drożdży20 dag
mąki pszennej1/3 szklanki
cukruszczypta
soliaromat pomarańczowypapier do pieczeniaWykonanie:
Młody bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić na gorąco. Do gorącego puree z
bobu dodać
jajka, szczyptę
soli,
cukier, rozrobione w
mleku drożdże,
mąkę i aromat do smaku. Masę dokładnie wyrobić i przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki (najlepiej keksówki) i pozostawić na dwie godziny w ciepłym miejscu. Następnie upiec w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Podawać z dowolną
konfiturą (najlepiej z domowej spiżarni).