Wykonanie
Kiszone ogórki to typowo polski przysmak, których skosztowania nie potrafimy sobie odmówić.Poprawiają pracę układu nerwowego oraz koncentrację, witaminę E oraz K, a także składniki mineralne.U mnie dziś dopiero co zakiszone
ogórki :)
Składniki:1 kg
ogórków gruntowych,1 ½ łyżki
soli1 , 5 ząbku czosnku/słoik0,5
chrzanu z liściem/ słoik1 liść laurowy/ słoik3-4 ziaren pieprzu/słoikWykonanie:
Ogórki umyć, włożyć do wyparzonych słoików, zalać przegotowaną ostudzoną
wodą z
solą ( około 2 szklanki).Z 1 kg
ogórków wychodzi około 2 słoiki litrowe. Do każdego słoika dodać pokrojony na mniejsze kawałki
czosnek,
chrzan pokrojony w słupki,
liść laurowy i
pieprz. Zamknąć słoiki i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.