Wykonanie
Różnie z tymi
ogórkami u mnie bywało...Postanowiłam podjąć kolejną próbę kiszenia. Tym razem wzięłam przepis w 100% sprawdzony.
Jadłam ogórki z tego przepisu i wiedziałam, że muszą się udać.I rzeczywiście - są przepyszne:)Dzieciom też smakują.
Składniki:1 kg
ogórkówkorzeń
chrzanuopcjonalnie liść
chrzanu - ja dodałam
koperkilka ząbków
czosnku (u mnie 2 szt.) w tym miejscu chcę zaznaczyć, że można po prostu kupić zestaw do kiszenia - ja tak zrobiłam i nie musiałam się zastanawiać ile mam wziąć
kopru czy
chrzanu; zużyłam cały zestaw odliczając jedynie 2 ząbki
czosnkuZalewa:1 łyżka
soli na 1 litr
wodyNa dnie słoika układamy wszystkie składniki - u mnie specjalne naczynie glinianeNa górę dajemy
ogórkiZagotowujemy
wodę i do gorącej wsypujemy
sól - 1 łyżka na 1 litr
wody - zalewamy
ogórki gorącą
wodąPrzykrywamy słoik (nie zakręcamy) - u mnie przez pierwsze trzy dni naczynie nie było przykryte, przykryłam czwartego dnia i
ogórki stały tak przez kolejne dwa dni. W
sumie kisiły się sześć dniNastępnie zamykamy dokładnie słoik i, w zależności od warunków jakie posiadamy, znosimy do piwnicy lub wkładamy do lodówki - ja włożyłam do lodówki uprzednio przekładając
ogórki wraz z zalewą z naczynia do słoika
Na zdrowie! :)Biorę udział w akcjach na durszlaku i zmiksowanych: