ßßß Cookit - przepis na Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

nazwa

Wykonanie

Różnie z tymi ogórkami u mnie bywało...
Postanowiłam podjąć kolejną próbę kiszenia. Tym razem wzięłam przepis w 100% sprawdzony. Jadłam ogórki z tego przepisu i wiedziałam, że muszą się udać.
I rzeczywiście - są przepyszne:)
Dzieciom też smakują.
Składniki:
1 kg ogórków
korzeń chrzanu
opcjonalnie liść chrzanu - ja dodałam
koper
kilka ząbków czosnku (u mnie 2 szt.) w tym miejscu chcę zaznaczyć, że można po prostu kupić zestaw do kiszenia - ja tak zrobiłam i nie musiałam się zastanawiać ile mam wziąć kopru czy chrzanu; zużyłam cały zestaw odliczając jedynie 2 ząbki czosnku
Zalewa:
1 łyżka soli na 1 litr wody
Na dnie słoika układamy wszystkie składniki - u mnie specjalne naczynie gliniane
Na górę dajemy ogórki
Zagotowujemy wodę i do gorącej wsypujemy sól - 1 łyżka na 1 litr wody - zalewamy ogórki gorącą wodą
Przykrywamy słoik (nie zakręcamy) - u mnie przez pierwsze trzy dni naczynie nie było przykryte, przykryłam czwartego dnia i ogórki stały tak przez kolejne dwa dni. W sumie kisiły się sześć dni
Następnie zamykamy dokładnie słoik i, w zależności od warunków jakie posiadamy, znosimy do piwnicy lub wkładamy do lodówki - ja włożyłam do lodówki uprzednio przekładając ogórki wraz z zalewą z naczynia do słoika
Na zdrowie! :)
Biorę udział w akcjach na durszlaku i zmiksowanych:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/08/ogorki-kiszone.html