ßßß Cookit - przepis na Konfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi

Konfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi

nazwa

Wykonanie

Na zielonych rynkach pojawiają się już powoli truskawki, więc i ja postanowiłam już coś przyszykować do spiżarni. Tym razem konfitur truskawkowa z kiwi.
Składniki:
75 dag świeżych truskawek
25 dag kiwi
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
skórka z cytryny
1 opakowanie żelfixu
1 kg cukru
Wykonanie:
Truskawki dokładnie opłukać i odsączyć na sicie, a kiwi pokroić w cienki plastry. Następnie włożyć truskawki i pokrojone kiwi do garnka, wrzucić ziarenka pieprzu i całość delikatnie rozgnieść widelcem i zagotować. Wsypać żelfix z dwoma łyżkami cukru, skórką cytrynową i poddusić chwilę na wolnym ogniu. Skórkę cytrynową wyjąć z syropu, wsypać resztę cukru, gotować minutę i zdjąć łyżką szumowiny. Konfiturę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć, na 15 minut odwrócić do góry dnem. Po czym odstawić w chłodne miejsce.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/04/konfitura-truskawkowa-z-dodatkiem-kiwi.html