ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

nazwa

Wykonanie

Pomysł na tą konfiturę zrodził się gdy chciałam wzbogacić smak truskawek o nowy akcent. Ponieważ uwielbiam kwiaty bzu, które kwitną właśnie w sezonie truskawkowym postawiłam właśnie na nie. Konfitura jest nie zbyt słodka, nie mdła z to z wyraźnym aromatem bzu i nutką cytryny. Pyszna i zupełnie inna niż tradycyjna.
SKŁADNIKI:
(na 3 słoiki około 350g)
1kg truskawek
około 15-20 baldachów (70-80g) bzu czarnego (same kwiatki bez łodyżek)
sok i skórka z cytryny
400g cukru
WYKONANIE:
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części.
Baldachy bzu wykładamy na papier i pozwalamy małym lokatorom opuścić kwiatostany.
Truskawki gotujemy z cukrem na małym ogniu. Gdy puszcza sok dodajemy kwiatki z czarnego bzu. Najlepiej wybrać w pełni rozwinięte kwiatki, które po otrząśnięciu sama opadają ;) Ułatwi nam to pracę.
Pod koniec gotowania dodajemy skórkę i sok z cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki.
Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/06/dzem-truskawkowy-z-kwiatem-czarnego-bzu.html