ßßß
Cookit - przepis na Pasta z serka topionego
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pasta z serka topionego
Składniki
Ser topiony
Szynka chuda
Papryka czerwona
Pomidor
Sól
Pieprz
Szczypiorek
Wykonanie
Mój eksperyment
śniadaniowy
z tradycyjnym
serkiem topionym
. Pasta wyszła pyszna :)Trochę ciekawostek i historii dot.
serków topionych
:Główną przesłanką powstania
serów topionych
było dążenie do przedłużenia trwałości
serów
podpuszczkowych. Pierwowzorem
sera topionego
była szwajcarska potrawa narodowa founde otrzymywana poprzez ogrzewanie silnie dojrzałego
sera
z domieszką
wina białego
, które pełniło rolę czynnika emulgującego. Przemysłową produkcję
serów topionych
rozpoczęła firma Gerber w 1911r. w Szwajcarii. (źródło: www.seromaniacy.pl)
Składniki:4
serki topione
25 dag
chudej szynki
1
czerwona papryka
1
pomidor
sól
,
pieprz
szczypiorek
Wykonanie:
Paprykę
,
pomidora
,
szynkę
zmielić i połączyć z
serkiem topionym
. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przyprawić do smaku i posypać
szczypiorkiem
.
Źródło:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/02/pasta-z-serka-topionego.html
Przepisy powiązane
Sałatka z kurczakiem, makaronem i ...
Zapiekany duet - pieczarka + jajko.
Szybka surówka z pomidorem i papryką
Rolada serowa
Jajecznica
Składniki powiązane (0)