Wykonanie
Niejednokrotnie wspominałam o magicznej mocy
alkoholu dodanego do ciast :) Tym razem wykorzystałam
wino musujące (
szampana) do pieczenia babki. Sami oceńcie - ale muszę przyznać że wyszła pyszna!Jest jeszcze jedna ważna rzecz, którą muszę poruszyć - a mianowicie musimy koniecznie pamiętać o właściwym zestawieniu dań z odpowiednim rodzajem
szampana: w tym wypadku- do ciast – słodki, natomiast np. w przypadku
mięs – wytrawny.Myślę, że to idealny wypiek na karnawałowe świętowanie:)

Składniki:2 ½ szklanki
mąki4
jaja¾ szklanki
oliwy1 ½ szklanki
cukru¾ szklanki
szampana1
cukier waniliowy1
proszek do pieczenia ( 10g)Tłuszcz do formyWykonanie:
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
cukier waniliowy i dodawać kolejno:
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
oliwę i
szampan, a na końcu sztywno ubitą pianę.

Wymieszać, włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut.