Wykonanie
Kolejną tradycją,
przetworem który musi koniecznie znaleźć się w mojej spiżarce jest oczywiście
sałatka warzywna. Jako dodatek do obiadów używam jej bardzo często.

Składniki:3 kg czerwonych dojrzałych
pomidorów1, 20 kg
cebuli1, 20 kg
kapusty1, 20 kg
ogórków gruntowych1 mięsisty
pomidor20 dag
cukru1 szklanka
octuSól do smaku
Liść laurowyWykonanie:
Cebulę,
kapustę i
ogórki drobno poszatkować posolić do smaku i odstawić na 24 godziny. Następnie
pomidory pokroić, rozgotować i przetrzeć przez sitko. Do gotowego przecieru włożyć odciśnięte warzywa z jednym pokrojonym
pomidorem, zagotować, dodać
cukier ocet, liść,
pieprz i gotować 20 minut. Gorącą
sałatkę nakładać do słoi, odwrócić do góry dnem- nie pasteryzować.