Wykonanie
Składniki:-
mrożony szpinak 150 g-
czosnek 2 ząbki ok. 7 g- 3
białka jaj + 1
żółtko-
otręby orkiszowe 10 g-
ser feta Mlekovita żółte opakowanie 20 g- suszone
chili- suszona
cebulka dymka-
sól pieprzMałą patelnię nagrzewamy i spryskujemy beztłuszczowym sprayem, wrzucamy
szpinak, trochę suszonego
chili i
dymki,
sól pieprz oraz drobno pokrojony lub wyciśnięty
czosnek. Całość podlewamy trochę
wodą, mieszamy od czasu do czasu, do momentu rozmrożenia odparowania
wody. Odstawiamy na chwilę, aby ubić
białka jaj na sztywną pianę. Do piany z
białek dodajemy
żółtko,
otręby orkiszowe oraz doprawiamy
solą,
pieprzem i suszonym
chili.Średnią patelnię rozgrzewamy i spryskujemy sprayem beztłuszczowym, wylewamy masę z
białek. Zmniejszamy moc kuchenni i smażymy aż się zarumieni, przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy aż się zarumieni. Na gotowy omlet przekładamy
szpinak, dodajemy
ser feta i gotowe :)






Składniki odżywcze w całym daniu:
Białko: 23,34 gWęglowodany: 5 , 95 gTłuszcze: 8 , 51 gKcal: 201Jeśli chcemy zmniejszyć zawartość tłuszczów w daniu wystarczy pominąć
żółtko jaja :) oczywiście kaloryczność też spadnie o około 50 kcal.