ßßß Cookit - przepis na Rolada z piersi indyka z serem i papryką konserwową

Rolada z piersi indyka z serem i papryką konserwową

nazwa

Wykonanie

Do przygotowania rolady z piersi indyka potrzebujemy:
- 1/2 piersi z indyka (około 500g)
- sos pomidorowy - 2 łyżki (Pomodoro Italiano) (25 )
- ser morski 3 plastry (70 g)
- papryka konserwowa (50 g)
- ser sałatkowy bałkański (25 g)
- szpinak baby liście (10 g)
- szynka szwarcwaldzka mocno wędzona 4 plastry (40 g)
- sól i pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i spryskujemy sprayem beztłuszczowym Pam.
W pierwszej kolejności myjemy mięso, oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żyłek. Następnie rozcinamy tak aby uformować jak największy płaski prostokąt. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na rozbite mięso kładziemy ser, smarujemy go sosem pomidorowym a następnie układamy paprykę konserwową pokrojoną w cienkie paski. Szpinak drobno kroimy i układamy obok papryki, dodajemy ser bałkański. Całość zawijamy w roladę, którą zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Końce rolady spinamy wykałaczkami.
Roladę wykładamy na blaszkę i pieczemy około 55 minut, co 15 minut odwracamy roladę na drugą stronę i podlewamy tym co z niej wypłynie.
Składniki odżywcze dla 100 g rolady (moja po upieczeniu i ostudzeniu ważyła 470 g):
Białko: 24,94 g
Węglowodany: 0 , 90 g
Tłuszcze: 6 , 84 g
Kcal: 168
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Rolada-z-piersi-indyka-z-serem-i-papryka.html