Wykonanie
Do przygotowania rolady z
piersi indyka potrzebujemy:- 1/2 piersi z
indyka (około 500g)-
sos pomidorowy - 2 łyżki (
Pomodoro Italiano) (25 )-
ser morski 3 plastry (70 g)-
papryka konserwowa (50 g)-
ser sałatkowy bałkański (25 g)-
szpinak baby liście (10 g)-
szynka szwarcwaldzka mocno wędzona 4 plastry (40 g)-
sól i
pieprzPiekarnik nagrzewamy do 190°C. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i spryskujemy sprayem beztłuszczowym Pam.W pierwszej kolejności myjemy
mięso, oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żyłek. Następnie rozcinamy tak aby uformować jak największy płaski prostokąt.
Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i
pieprzymy z obu stron. Na rozbite
mięso kładziemy
ser, smarujemy go
sosem pomidorowym a następnie układamy
paprykę konserwową pokrojoną w cienkie paski.
Szpinak drobno kroimy i układamy obok
papryki, dodajemy
ser bałkański. Całość zawijamy w roladę, którą zawijamy w
szynkę szwarcwaldzką. Końce rolady spinamy wykałaczkami.Roladę wykładamy na blaszkę i pieczemy około 55 minut, co 15 minut odwracamy roladę na drugą stronę i podlewamy tym co z niej wypłynie.





Składniki odżywcze dla 100 g rolady (moja po upieczeniu i ostudzeniu ważyła 470 g):
Białko: 24,94 gWęglowodany: 0 , 90 gTłuszcze: 6 , 84 gKcal: 168