Wykonanie
Składniki:- 7 dużych
pieczarek (po wydrążeniu waga 230 g)-
mięso mielone drobiowe 280 g- 1
jajko- mielone
siemię lniane 15 g-
ser twardy -
parmezan 15 g-
sól,
pieprz,
majeranek,
przyprawa do mięsa mielonego - przyprawić wedle uznania-
oliwa 1 łyżeczka-
natka pietruszki około 5 g-
mozzarella ser tarty 30 g-
ser edamski 30 g
Pieczarki umyć, osuszyć, usunąć ogonki, a następnie wydrążyć w środku większe otwory, następnie przyprawić je
solą i
pieprzem.Do
mięsa mielonego wbić 1
jajko, wsypać mielone
siemię lniane, tarty
parmezan,
przyprawy,
oliwę oraz posiekaną
natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC. Do
pieczarek włożyć nadzienie z
mięsa mielonego, wyłożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć folią aluminiową i piec około 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć z naczynia, przełożyć na folię aluminiową, posypać
serem mozzarella i
serem edamskim po czym ponownie zapiekać do rozpuszczenia
sera.



Składniki odżywcze w całej porcji (7 faszerowanych
pieczarek = 510 g)
Białko: 100,09 gWęglowodany: 3 , 56 gTłuszcze: 38 , 09 gKcal: 771Dla 1 faszerowanej
pieczarki (ok. 73 g)
Białko: 14,33 gWęglowodany: 0 , 51 gTłuszcze: 5 , 45 gKcal: 110