ßßß Cookit - przepis na PIECZARKI FASZEROWANE DROBIOWYM MIĘSEM MIELONYM

PIECZARKI FASZEROWANE DROBIOWYM MIĘSEM MIELONYM

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 7 dużych pieczarek (po wydrążeniu waga 230 g)
- mięso mielone drobiowe 280 g
- 1 jajko
- mielone siemię lniane 15 g
- ser twardy - parmezan 15 g
- sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego - przyprawić wedle uznania
- oliwa 1 łyżeczka
- natka pietruszki około 5 g
- mozzarella ser tarty 30 g
- ser edamski 30 g
Pieczarki umyć, osuszyć, usunąć ogonki, a następnie wydrążyć w środku większe otwory, następnie przyprawić je solą i pieprzem.
Do mięsa mielonego wbić 1 jajko, wsypać mielone siemię lniane, tarty parmezan, przyprawy, oliwę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC. Do pieczarek włożyć nadzienie z mięsa mielonego, wyłożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć folią aluminiową i piec około 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć z naczynia, przełożyć na folię aluminiową, posypać serem mozzarella i serem edamskim po czym ponownie zapiekać do rozpuszczenia sera.
Składniki odżywcze w całej porcji (7 faszerowanych pieczarek = 510 g)
Białko: 100,09 g
Węglowodany: 3 , 56 g
Tłuszcze: 38 , 09 g
Kcal: 771
Dla 1 faszerowanej pieczarki (ok. 73 g)
Białko: 14,33 g
Węglowodany: 0 , 51 g
Tłuszcze: 5 , 45 g
Kcal: 110
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/09/PIECZARKI-FASZEROWANE-DROBIOWYM-MIESEM-MIELONYM.html