ßßß Cookit - przepis na Faszerowana polędwiczka wieprzowa (ze szpinakiem, serem ...

Faszerowana polędwiczka wieprzowa (ze szpinakiem, serem ...

nazwa

Wykonanie

Coś nowego - coś innego :)
Polędwiczka to ładne chude mięso, można z niej zrobić naprawdę fajne potrawy. Dzisiejsze danie robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni!
Składniki:
- 2 duże polędwiczki wieprzowe (850 g)
- szynka parmeńska 6 szerokich plasterków (80 g) lub cienko krojony boczek
- ser feta (w żółtym opakowaniu firmy Mlekovita - 120 g)
- pomidory suszone w oleju (Mediterana firmy Rolnik - 100 g)
- szpinak mrożony liście (np. Hortex - 200 g)
- dwa ząbki czosnku (6 g)
- przyprawa do mięs Delikat (Knorr - 10 g - czyli około 1 czubata łyżka)
- sól, pieprz
- beztłuszczowy spray Pam (lub oliwa z oliwek)
Polecam akurat produkty tych firm, które wymieniam ponieważ w sklepach dostępnych jest np. sporo pomidorów suszonych w oleju, ale akurat te miały najmniejszą ilość węglowodanów :) a trochę się ich naoglądałam w sklepie...
Po pierwsze rozgrzewamy patelnię, spryskujemy ją Pam`em i wkładamy szpinak, zmniejszamy moc kuchenki. Doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Po chwili dodajemy do szpinaku czosnek, mieszamy i zmniejszamy moc do minimum. Jeszcze chwilę "gotujemy" po czym odkładamy do przestudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy Pam`em.
Polędwiczki myjemy, osuszamy i pozbywamy się błonek i zbędnego tłuszczu. Kolejnym krokiem jest nacięcie polędwicy w taki sposób aby była możliwie jak najszersza. Mięso przecinamy wzdłuż na głębokość około 1,5 cm po czym przewracamy trochę i ponownie przecinamy głębiej. I tak aż dojdziemy do końca i powstanie szeroki płat mięsa. Mięso rozbijamy tłuczkiem, delikatnie solimy, pieprzymy i przyprawiamy delikatem do mięs.
Na skraju jednego brzegu mięsa układamy pasek szpinaku, pokruszonego sera fety oraz suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Całość rolujemy zaczynając od brzegu, na którym jest farsz. Następnie owijamy szynką parmeńską (ja użyłam 3 plastrów dla 1 sztuki mięsa ale mogłyby być 4). Brzegi rolady zamykamy wykałaczką, tak aby farsz nie mógł się wydostać na zewnątrz.
Rolady przekładamy na papier do pieczenia i spryskujemy je Pam`em (lub nacieramy lekko oliwą). Pieczemy najpierw 15 minut z jednej strony, później 15 minut z drugiej strony. Po tym czasie wyjmujemy na chwilę z piekarnika. Z mięsa wypłynie trochę płynów, które przelewamy do miseczki. Polędwicę przekładamy na folię aluminiową (spryskaną Pam`em aby zapobiec przywieraniu) i polewamy kilkoma łyżeczkami wcześniej odlanych płynów. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie (czyli w sumie 40 minutach) zostawiamy jeszcze na kolejne 10 w otwartym piekarniku aby mięsko trochę "doszło".
Takie dwie polędwiczki to naprawdę duża porcja mięsa także spokojnie można przygotować jedną - z połowy składników.
Składniki odżywcze dla całości mojego dania (940 g po upieczeniu)
Białko: 214,18 g
Węglowodany: 10 , 44 g
Tłuszcze: 108 , 03 g
Kcal: 1882
Natomiast dla 1 porcji 80 g (na zdjęciu):
Białko: 18,23 g
Węglowodany: 0 , 89 g
Tłuszcze: 9 , 19 g
Kcal: 160
Mogę powiedzieć tylko jedno - jest pyyyyszna!
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/09/Faszerowana-poledwiczka-wieprzowa-ze-szpinakiem.html