Wykonanie
Pierwszy wypiek
chleba w moim życiu :)Potrzebne będzie:- 150 g
siemienia lnianego (100 g zmielonego oraz 50 g w ziarnach)- 50 g
migdałów zmielonych- 25 g
sezamu- 7 g
drożdży instant (1 opak.)- 250 ml
wody przygotowanej- 25 g sojavit 85 firmy Olimp (
białko sojowe-do kupienia w sklepach z odżywkami i suplementami)-
białko 1
jajka- 15 ml
oliwy z oliwek- 2 g
cukru- pół łyżeczki
soli oraz
przyprawy (u mnie
przyprawa do ziemniaków prymat)Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem, po czym dodajemy po trochu przygotowanej ciepłej
wody i mieszamy. Następnie dodajemy 1
białko jajka,
oliwę i ponownie wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy folią aluminiową (nie musi być szczelnie) oraz ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek spryskanych beztłuszczowym sprayem Pam. Ja użyłam do tego małej, podłużnej sylikonowej foremki oraz formy sylikonowej do muffinek. Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 20 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Wstawiamy formy do piekarnika, mniejszą formę z muffinkami wyjmujemy po około 45 minutach, a większą po 1h 15 minutach i pozostawiamy do ostygnięcia.
Całość waży 400 g :) i wyszła super nieskromnie mówiąc... Na śniadanie z
masełkiem (które chyba jako jedyny
produkt mleczny zawiera bardzo mało lub nic węglowodanów!)Składniki odżywcze dla 100 g:
Białko: 18,53 gWęglowodany: 2 , 53 gTłuszcze: 29 , 58 gKcal: 370Natomiast dla 1 kromki
chlebka (ok. 10 g)
Białko: 1,85 gWęglowodany: 0 , 25 gTłuszcze: 2 , 96 gKcal: 37...............................................................................................................................................Jeśli komuś wydaje się, że ciasto ma za dużo tłuszczów w 100 g można spokojnie je ograniczyć zmniejszając ilość
sezamu,
oliwy i ewentualnie ziaren
siemienia lnianego :)